Un alt jurnalist din Mexic a scăpat nevătămat dintr-un atac

În prima zi a noului an, directorul site-ului mexican de presă La Nota Prensa De Sonora, Omar Castro, a fost ținta unor atacatori înarmați. Acesta călătorea într-o mașină pe care era inscripționat numele site-ului de știri, iar fiica și nepotul său se aflau în vehicul în momentul atacului.

Potrivit La Nota Prensa De Sonora, bărbatul înarmat a strigat „Te voi ucide!” înainte de a trage în mașină, conform Washington Post.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Atacul are loc la doar câteva săptămâni după ce doi bărbați înarmați călare pe o motocicletă au împușcat vehiculul blindat al cunoscutului jurnalist de radio și televiziune Ciro Gómez Leyva în apropierea casei sale din Mexico City, însă acesta a reușit să scape nevătămat.

„La două sute de metri de casa mea, două persoane pe o motocicletă au tras în mine, aparent cu intenția clară de a mă ucide”, a declarat jurnalistul.

Un tipar sumbru

Atacul pare să urmeze modelul de anul trecut, când peste o duzină de lucrători din mass-media au fost vizați și uciși pentru activitățile lor.

De la venirea la putere a lui Andrés Manuel López Obrador, violența împotriva lucrătorilor din mass-media a crescut cu 85%. În primii trei ani de mandat, au fost uciși 42 de jurnaliști – față de 45 de jurnaliști uciși pe parcursul întregului mandat de șase ani al ultimului președinte, Enrique Peña Nieto.

Violența împotriva lucrătorilor din mass-media este frecvent asociată cu crima organizată, jurnaliștii fiind vizați pentru activitatea lor în ceea ce privește modul în care operează cartelurile și implicarea lor în politică. Cu toate acestea, sistemul și autoritățile încurajează acest tip de comportament mortal prin faptul că nu tratează cazurile cu atenția necesară și nu iau măsuri de protecție a lucrătorilor din mass-media.

O analiză făcută cu privire la referirile frecvente pe care Obrazdor le-a făcut la adresa mass-media arată că acesta a criticat mass-media de șase ori pe lună, în medie, în ultimul an.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri