Un alt jurnalist din Mexic a fost omorât. Bilanțul sumbru ajunge la 12

Violența din Mexic își spune cuvântul asupra meseriei de jurnalist. În aproape șapte luni, 12 jurnaliști au fost uciși în moduri brutale, din cauza meseriei pe care o practică. Cea mai recentă victimă, Antonio de la Cruz, a fost împușcat chiar în fața casei sale. Fiica lui a fost și ea rănită în atac.

Pistolul folosit pentru a-l ucide pe jurnalist era de calibru .40, care este folosit, în Mexic, exclusiv de armată. Cu toate acestea, biroul procurorului general din Tamaulipas a declarat că varianta  implicării crimei organizate nu este încă exclusă, conform Reuters.

Fiica sa, care a fost și ea rănită în atac, se află în stare gravă.

Mexic, o țară periculoasă pentru jurnaliști

Antonio de la Cruz scria pentru ziarul local Expreso, care în trecut a mai fost ținta unor tentative de intimidare. În plus, Cruz este al doilea jurnalist al ziarului care este ucis: colegul său a fost asasinat în 2018.

Din nefericire, jurnalistul este doar una dintre multele victime din ultimul an, fiind al doisprezecelea lucrător media ucis în 2022. Violența împotriva presei în Mexic a crescut la niveluri fără precedent în prima jumătate a administrației președintelui Andres Manuel Lopez Obrador, cu 85% în creștere față de prima jumătate a mandatului predecesorului său, se arată într-un raport al Article 19.

Doar în 2021, la fiecare 14 ore erau raportat un caz de violență împotriva presei. Dintre acestea, două din cinci erau legate de oficiali guvernamentali.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri