Uite codul, nu e codul! O autoritate condusă de un vechi membru PSD cere Rise Project să-și divulge sursa EXCLUSIV
Jurnaliștii de la Rise Project au dezvăluit joi seara că asupra lor se fac presiuni de către o instituție a statului, care se întâmplă sa fie condusă de un membru PSD.
Este vorba despre Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), in vârful căreia se află Ancuța Opre, „numită de Senat și urmărită penal la DNA pentru abuz în servicu comis într-o funcție anterioară”, au afirmat jurnaliștii Rise pe pagina de Facebook.
Publicația care a dezvăluit luni mai multe detalii din interiorul controversatei firme TelDrum ar fi presată să își divulge sursa în termen de 10 zile. În cazul în care nu respectă termenul limită, aceasta este amenințată cu “aplicarea unei amenzi cominatorii de până la 3.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere”.
Solicitarea emisă de ANSPDCP invocă art. 57 și 58 din GDPR, precum și mare parte din Legea nr. 102/2005 (14 – final). Playtech.ro a scris în detaliu despre legile invocate de Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor AICI.
Gruparea “Dragnea” încearcă să intimideze RISE Project invocând legislația europeană, după ce ei înșiși au fost acuzați…
Gepostet von RISE Project am Donnerstag, 8. November 2018
Revenind la Ancuța Geanina Opre, așa cum arată și jurnaliștii Rise Project, aceasta a fost inculpată, alături de alte 12 persoane, într-un dosar ce urmărește despăgubiri supraevaluate acordate de ANRP pentru trei terenuri. Opre era suspectată că ar fi săvârșit abuz în serviciu în vremea în care ocupa funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. Ziare.com afirmă că aceasta ocupă postul de lector la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir din București, unde predă drept administrativ special, după cum se arată în cel mai recent CV al persoanei menționate. În 2013, Senatul a decis revocarea președintelui ANSPDPC de atunci, Georgeta Basarabescu. Și Hotnews a scris în același an despre schimbarea de la conducerea ANSPDCP – aceștia notează că fosta consilieră a lui Mircea Geoană avea un blog (Blogul Ancuței) pe care posta materiale cu un puternic caracter politic, lansând acuze și critici la adresa unor figuri de pe scena politică, a Uniunii Europene și a SUA. Acest fapt contravine, spune publicația, în mod evident cu imparțialitatea din punct de vedere politic a oricui se află într-o poziție de conducere a unei instituții a statului.
“Lipsit de orice notiune dar si de dorinta de a invata din tainele diplomatiei, iar din acest punct de vedere Ceausescu i-ar fi dat lectii de la inaltimea unui doctor in stiinte politice si diplomatie, Traian Basescu a mizat totul pe o singura carte, la fel ca un marinar betivan care joaca la cazinou banii de diurna prin cine stie ce port al lumii, si pierde, dar nu numai banii ce ii avea în buzunar ci si vaporul cu totul (…) Probabil ca abia acum Basescu a realizat greseala pe care a facut-o, probabil si-a dat seama si ca U.E. a facut tot posibilul sa lase Romania in afara oricarui proiect si probabil ca pana la aceasta ora a invatat ca americanii nu te ajuta doar pentru ca le juri tu credinta ci te ajuta daca au un interes, cel mai adesea de natura economica. De aceea, abia in ceasul al treisprezecelea, din pacate, adica dupa ce nu se mai poate face absolut nimic pentru a remedia situatia, marinarul a iesit cu declaratii de razboi la adresa Bruxelles-ului, proclamand independenta energetica a Romaniei”, scria Ancuța Opre la doar câteva zile de la numirea oficială în funcție.
Blogul nu mai există în prezent.
Zilele trecute, un alt membru al Partidului Social Democrat, Robert Cazanciuc, afirma că în România lipsește un cod deontologic al jurnaliștilor. Un simplu search pe Google ne scoate în evidență un material de pe Pagina de Media, ”Codul Deontologic al Jurnalistului Elaborat de Convenţia Organizaţiilor de Media” din 2004. Articolul 2.3 privind ”Protecţia surselor” afirmă: ”Jurnalistul are obligaţia de a păstra confidenţialitatea acelor surse care solicită să îşi păstreze anonimatul sau a acelor surse a căror dezvăluire le poate pune în pericol viaţa, integritatea fizică şi psihică sau locul de muncă”.
Recapitulăm: un membru PSD – nu simplu, ci chiar fosta consilieră a lui Mircea Geoană – cere unor jurnaliști să-și încalce codul deontologic, în timp ce un alt PSD-ist se plângea că tocmai asta lipsea presei românești. Și cu codul cum rămâne?
Articole asemănătoare
Cum încearcă propaganda rusă resuscitarea cazului Skripal – manipulare și fake news
Karl Marx și conceperea celui mai periculos fals din istorie
Joe Biden își face campanie într-unul dintre cele mai populare jocuri, Animal Crossing
Tinerii ucraineni împărtășesc sfaturi de supraviețuire pe social media, pe fondul tensiunilor cu Rusia
Meta neagă că ar fi amenințat cu închiderea Facebook și Instagram în Europa