UE reevaluează investigațiile asupra companiilor Big Tech pentru a evita dispute cu Donald Trump
Comisia Europeană reevaluează investigațiile pe care le-a demarat împotriva companiilor Big Tech (Google, Meta, Apple) pentru a evita eventuale confruntări cu Donald Trump. Grupurile de lobby care reprezintă aceste companii s-au plâns de nenumărate ori către Trump cu privire la deciziile dure ale UE de aplicare a legilor ce reglementează sectorul tech.
În mod oficial Comisia afirmă că nu s-a schimbat nimic și că autoritățile europene sunt în continuare pregătite să asigure respectarea legii DSA, care se referă la serviciile online. Financial Times, însă, citează surse din Comisia Europeană care spun că instituția începe revizuirea tuturor anchetelor pornite din martie 2024 și până acum, chiar dacă ele sunt în diferete stadii de finalizare.
În tot acest timp, potențialele amenzi pentru încălcarea legislației DSA vor fi suspendate. Ancheta împotriva Google, acuzată că își favoriza propriile aplicații în magazinul Play, este cea mai avansată, hotărârea fiind așteptată încă de anul trecut când ar fi trebuit prezentată.
„Va fi un joc cu totul nou cu acești oligarhi din domeniul tehnologiei atât de apropiați de Trump și care se folosesc de acest lucru pentru a pune presiune pe noi. Atât de multe sunt în aer acum”, a declarat un diplomat european citat de FT.
Nicio soluționare nu va fi dată nici în cazul Meta sau Apple. E neclar ce se va întâmpla cu ancheta X, platforma condusă de Elon Musk, asta după ce Comisia a anunțat, săptămâna trecută, că va grăbi procesul pentru a stabili conformitatea cu legea DSA.
Europarlamentarii au luat o poziție față de șovăiala CE și le-a cerut comisarilor europeni și Ursulei von der Leyen să nu cedeze în fața presiunilor venite din SUA, chiar dacă sunt din partea lui Trump sau miliardarilor Big Tech care s-au apropiat de Trump în ultima perioadă.
La nivel declarativ, Comisia neagă că ar reevalua anchetele, însă întârzierea hotărârilor în aceste cazuri nu indică direcția fermă pe care o menționează oficilaii europeni.
„Nu există o astfel de revizuire în curs de desfășurare. Ceea ce avem sunt reuniuni viitoare pentru a evalua gradul general de pregătire a unei anchete. Nu se poate lua încă nicio decizie cu privire la niciunul dintre aceste cazuri”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
Victoria lui Donald Trump pare să fii pus frână poziției categorice a UE de a crea un cadru legal de reglementare a Big Tech și de a echilibra competiția dintre aceste companii gigantice și cele mai mici. Fie că e vorba de Musk sau de Mark Zuckerberg, miliardarii Big Tech au criticat legile europene și amenzile uriașe pe care au trebuit să le plătească, iar acum că Trump îi ascultă, UE, din păcate, nu mai pare atât de hotărâtă să lupte cu practicile ilegale ale giganților tech.
Articole asemănătoare
TikTok fără algoritmul TikTok? Planul derutant al fostului șef al Trezoreriei SUA pentru achiziția platformei
Editiadedimineata: Povestea arhivei de fotografii online care readuce la viață istoria României
Anul 2022 vine cu taxe mai mici pentru presa și cărțile online
Starlink va bloca accesul la X în Brazilia
Agențiile de presă ruse discreditează prin social-media vaccinurile americane în America de Sud