UE investighează X în legătura cu dezinformarea privind războiul Israel-Hamas

Uniunea Europeană și-a început, oficial, investigația asupra platformei X, fosta Twitter, cu privire la dezinformarea din jurul războiului dintre Israel și Hamas. Începând cu 7 octombrie, rețeaua de socializare condusă de Elon Musk a circulat o mulțime de postări cu informații false despre situația din Israel.

Zilele trecute, Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, i-a trimis o scrisoare lui Musk în care îl avertiza că X „este utilizată pentru a disemina conținut ilegal și dezinformare în UE” cu privire la evenimentele din Israel. Miliardarului i-au fost acordate 24 de ore pentru a se conforma cu cerințele autorităților europene, printre care s-au numărat prezentarea unor măsuri de diminuare a dezinformării de pe platformă.

Lucrurile par, însă, să nu meargă foarte bine pentru X, iar Comisia Europeană a decis să pornească investigația oficială a rețelei sociale, pornind de la posibila încălcare a legii DSA.

În acest caz specific, serviciile Comisiei investighează conformitatea X cu DSA, inclusiv în ceea ce privește politicile și practicile sale referitoare la notificările privind conținutul ilegal, tratarea plângerilor, evaluarea riscurilor și măsurile de reducere a riscurilor identificate”, a spus Comisia Europeană în declarația de presă.

De data aceasta, X are la dispoziție până la 18 octombrie pentru a oferi informațiile cerute de autoriățile europene, iar până la finalul lunii trebuie să prezente protocolul platformei pentru situațiile de criză.

X nu este singura care se află în vizorul UE. Breton a transmis scrisori similare către conducerea TikTok și Meta, ambele fiind somate să prezinte măsurile de combatere a dezinformării din jurul războiului Israel-Hamas. Conform Axios, Meta a declarat că a alcătuit un „centru de operațiuni speciale” unde vorbitori de arabă și ebraică monitorizează situația.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri