Ucraina anchetează implicarea KGB-ului belarus în uciderea jurnalistului Pavel Sheremet

Journalist Pavel Sheremet talks on the air at a radio station in Kiev, Ukraine, October 11, 2015. Picture taken October 11, 2015. REUTERS/Valentyn Ogirenko - RTSIT1C

În urmă cu mai bine de patru ani, jurnalistul de origine belarusă Pavel Sheremet își pierdea viața într-un atentat cu bomba asupra mașinii sale, în Kiev. Acum, poliția ucraineană a descoperit o nouă pistă, tocmai în Belarus. Iar Lukashenko ar fi implicat direct în atentat.

Site-ul EUObserver susține că autoritățile ucrainene ar fi primit o înregistrare din aprilie 2012, în care Vadim Zaitsev (la acea vreme președintele KGB din Belarus) discuta cu membrii unei unități speciale planuri de eliminare a dușmanilor președintelui Aleksandr Lukashenko, inclusiv Sheremet, care obișnuia să trăiască și să lucreze în țară.

Sursa citată mai afirmă că investigatorii ar urma să stea de vorbă cu Igor Makar, un fost ofițer al forțelor speciale din Belarus, care ar fi făcut publică o înregistrare cu a fostul șef al serviciului de spionaj din Belarus.

„Vom planta o bombă”

Discuția, cuprinsă într-un transcript de 12 pagini, descrie modul în care jurnalistul a fost ucis patru ani mai târziu. Zaitsev ar fi afirmat, la un moment dat: „Ar trebui să lucrăm pe Sheremet, care este o durere masivă în fund. Vom planta [o bombă] și așa mai departe și acest șobolan va fi dat jos în bucăți, picioarele într-o direcție, brațele în cealaltă direcție. Dacă totul [pare a fi din] cauze naturale, nu va intra în mintea oamenilor în același mod”.

Poliția ucraineană, care se ocupă în prezent de caz, a declarat că noile înregistrări au fost obținute cu ajutorul Serviciului de informații externe al țării.

„Fragmente de informații disponibile în ancheta Poliției Naționale au fost publicate pe internet”, se spune într-o declarație a autorităților. Înregistrarea relevă că „persoane neidentificate discută despre uciderea jurnalistului Pavel Sheremet în dosarele publicate”. „În special, a fost subliniată opțiunea de otrăvire cu utilizarea substanțelor toxice, precum și subminarea”, mai afirmă Poliția ucraineană.

Mașina jurnalistului Pavel Sheremet, după ce a explodat | sursa foto: EPAROMAN PILIPEY

Pavel Sheremet a fost un critic dur al autorităților ruse, beloruse și ucrainene. Jurnalistul a lucrat pentru televiziunea națională din Belarus înainte de a părăsi țara din cauza unui conflict cu regimul autoritar al președintelui Alexander Lukashenko. Ulterior s-a stabilit în Rusia și a lucrat o perioadă pentru două televiziuni, însă a plecat din țară în 2014, după ce s-a apropiat de opozanții lui Putin. Mutat în Kiev, Ucraina, Sheremet a continuat să-l critice pe Putin, dar și pe autoritățile ucrainene.

Există și alți suspecți

Până acum, autoritățile de la Kiev au pus sub acuzare mai multe persoane pentru uciderea jurnalistului de origine belarusă. În decembrie 2019, cinci suspecți – veterani ai războiului dintre forțele de la Kiev și separatiștii prorusi din estul Ucrainei- au fost arestați în legătură cu cazul, însă aceștia au negat orice legătură. Nici rudele victimei nu sunt sigure că suspecții ar fi fost implicați în crimă, afirmă Euronews.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri