Twitter se retrage din Codul UE de practică privind dezinformarea

Twitter se retrage din Codul de practică privind dezinformarea al Uniunii Europene, deși compania a fost printre principalele semnatare ale pactului. Renunțarea la standardele Codului nu înseamnă, totuși, că Twitter nu va trebui să combată dezinformarea pe teritotiul UE. Majoritatea prevederilor înscrise în pactul voluntar au fost transpuse în legea serviciiilor digitale (DSA), care va intra în vigoare la finalul lunii august.

Într-o postare pe Twitter, Thierry Breton – comisarul UE al pieței interne – a anunțat că Twitter renunță la Codul de practică privind dezinformare, dar că nu va putea să evite obligațiunile legislative ale blocului cuminitar.

Twitter părăsește Codul de practică privind dezinformării al UE. Dar obligațiile rămân. Puteți fugi, dar nu vă puteți ascunde. Dincolo de angajamentele voluntare, combaterea dezinformării va fi o obligație legală în cadrul DSA începând cu 25 august. Echipele noastre vor fi pregătite pentru a asigura aplicarea legii”, a spus Breton în postare.

În iunie 2022, Twitter – printre alte platforme mari precum Meta, Google sau TikTok– a fost de acord să respecte normele Codului, iar cu o lună înainte chiar Elon Musk lăuda standardele Uniunii. De atunci și până acum, lucrurile s-au schimbat, iar Twitter nu pare să fii ținut pasul cu cerințele din cadrul UE.

La începutul lunii februarie, compania a prezentat un raport incomplet privind eforturile sale de combatere a dezinformării, fiind singura platformă mare care nu a reușit să ofere autorităților europene o strategie clară în acest sens.

Mai mult decât atât, după ce a fost anunțat faptul că pachetul de legi DSA va intra în vigoare la finalul lui august 2023, oficialii europeni – în frunte cu Vera Jourova, vicepreședinta Comisiei Europene – și-au exprimat dezamăgirea legată de Twitter și lipsa de acțiune cu privire la eliminarea dezinformării. De fapt, autoritățile europene sunt de părere că platforma condusă de Elon Musk nu este pregătită să respecte legile DSA.

Asta e o veste proastă pentru Twitter pentru că riscă să intre în numeroase litigii cu UE, iar amenzile se pot ridica până la 6% din veniturile anuale. Există chiar și posibilitatea de interzicere dacă încălcarea legii este constantă, însă această variantă este una extremă și, cred, nedorită de niciuna dintre părți.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri