Trump spune că îl poate elibera pe jurnalistul american Evan Gershkovich, dacă va fi președinte. Rusia nu este de acord
Se destramă prieteniile când unul dintre prieteni pierde fotoliul prezidențial? Așa se pare, deoarece Rusia a intrat într-o dispută cu candidatul la președinția SUA și fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump, în legătură cu Evan Gershkovici, jurnalistul american care se află într-o închisoare rusă de mai bine de un an, fiind acuzat de spionaj.
Mai exact, Trump a spus că îl va elibera pe corespondentul The Wall Street Journal dacă va deveni președinte. Și ce mod mai bun de a se lăuda cu un subiect atât de important decât pe o platformă de socializare?
„Evan Gershkovici, reporterul de la The Wall Street Journal, care este deținut de Rusia, va fi eliberat aproape imediat după alegeri, dar cu siguranță înainte ca eu să preiau funcția”, a scris Trump pe platforma sa de socializare Truth, conform The Guardian.
Contracandidatul lui Joe Biden a adăugat: „Va fi ACASĂ, ÎN SIGURANȚĂ ȘI CU FAMILIA SA”.
Deși Trump nu a dat prea multe detalii despre cum va face acest lucru (cu excepția faptului că SUA „NU VA PLĂTI NIMIC” – o lovitură la adresa administrației lui Biden), dar a spus că Putin „va face asta pentru mine, dar nu și pentru altcineva”.
Între timp, în Rusia, presupusul plan al lui Trump de a-l elibera pe Gershkovici este o știre nouă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „nu există niciun contact cu Donald Trump”.
„În ceea ce privește contactele [n.r. – dintre SUA și Rusia] pe tema persoanelor încarcerate și condamnate, putem spune că aceste contacte trebuie să se desfășoare în secret total. Acesta este singurul mod în care pot fi eficiente”, a mai declarat el.
O reacție a venit rapid și din partea campaniei lui Biden. Actuala administrație americană a încercat de mai multe ori să negocieze cu Rusia eliberarea lui Gershkovici și a unui alt cetățean american, dar fără succes public până în prezent.
„Donald Trump nu dă doi bani pe americanii nevinovați încarcerați pe nedrept de Vladimir Putin”, a declarat TJ Ducklo, consilierul de campanie al lui Biden, într-un e-mail pentru The Guardian, adăugând: „Trump i-a numit pe jurnaliști «dușmani ai poporului» și a promis să încarcereze reporterii a căror acoperire nu-i place – nu foarte diferit de ceea ce se întâmplă acum cu Evan Gershkovich în Rusia”.
Evan Gershkovich este un jurnalist american care lucrează pentru The Wall Street Journal. El a fost reținut de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei sub acuzația de spionaj în martie 2023. Acesta a fost primul caz de la sfârșitul Războiului Rece în care un jurnalist care lucra pentru o publicație americană a fost arestat în Rusia sub acuzații de spionaj.
La momentul arestării, el relata despre războiul din Ucraina. A fost arestat în timp ce se afla în Ekaterinburg, unde realiza un articol privind atitudinile rusești față de compania militară privată Wagner Group.
Deși motivele exacte pentru care autoritățile ruse l-au reținut pe Gershkovich nu sunt complet clare, experții în libertatea presei sugerează că acuzațiile de spionaj aduse împotriva lui sunt îndoielnice și că arestarea sa ar putea avea mai mult de-a face cu geopolitica decât cu spionajul propriu-zis.
Articole asemănătoare
Presa elenă, acuzații la adresa Albaniei. Jurnaliștii afirmă că guvernul vrea să pună presiune pe populația greacă
Scandal în TVR. Marina Almășan a retractat criticile aduse conducerii postului public
Serviciul ProtonMail, în schimbare. Ce funcții va aduce noul update
Marcel Vela anunță noi măsuri restrictive: Deplasările între orele 22 și 06, interzise
Facebook vine cu altă schimbare anti-fake news. Afectați ar putea fi publisherii mici