Trump, dispus să acorde Chinei o reducere a tarifelor pentru a încheia acordul TikTok

Donald Trump, președintele SUA, se arată dispus să ofere Chinei o serie de reduceri a tarifelor pentru a grăbi finalizarea acordului TikTok. Platforma de social media este în mijlocul negocierilor de preluare, însă e nevoie de aprobarea guvernului chinez pentru orice fel de vânzare.

ByteDance, compania-mamă a TikTok, are termen până la 5 aprilie pentru a alege un cumpărător care nu are legături cu China, altfel platforma va fi suspendată în SUA. Asta e situația în care se află acum TikTok, dincolo de jocurile politice și economice ale Casei Albe.

Guvernul chinez a îngreunat negocierile pentru TikTok, cu scopul de a negocia o situația mai bună și pentru a primi concesii din partea lui Trump, atât la nivel economic, cât și în sectorul tech. Pariul pare să fii funcționat pentru că Trump se arată dispus să negocieze taxele pe care le-a impus în momentul în care a pornit un război al tarifelor cu China.

Poate le voi oferi o mică reducere a tarifelor sau ceva de genul ăsta pentru a reuși [acordul cu TikTok, n.red]. Fiecare punct de tarifare valorează mai mulți bani decât TikTok”, a declarat președintele american, citat de Reuters.

Casa Albă e optimistă că un acord va fi gata până la 5 aprilie, mai ales acum că doi dintre actualii investitori ai ByteDance au cea mai mare șansă să preia platforma de social media. Cele două entități, Susquehanna International Group și General Atlantic, au un loc în consiliul de conducere al ByteDance și, în acest moment, conduc discuțiile cu administrația Trump cu privire la planul de achiziție a TikTok.

Trump, însă, a mai spus că ar putea să extindă perioada de grație pe care a oferit-o TikTik la finalul lunii ianuarie, în cazul în care nu se ajunge la o înțelegere în timp util.

Între timp, TikTok își așteaptă soarta. Prinsă între ciocan și nicovală (mai exact între loviturile politico-economice pe care Trump le aruncă Chinei), platforma este într-o continuă stare de limbo – momentan funcționează în SUA, însă statutul său legal e extrem de complicat. Perioada de grație oferită de administrația prezidențială nu are nicio bază legală în spate (teoretic aplicația este suspendată, chiar și cu extensia oferită de Trump), iar una nouă nu va rezolva situația.

Insistența lui Trump ca TikTok să fie deținută de o companie americană (și ca guvernul SUA să dețină și el 50% din această versiune a TikTok) pare să fie un obiectiv destul de important pentru Casa Albă încât să renegocieze politica economică față de China.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu TikTok, însă e limpede că Donald Trump a profitat de o situație politică delicată și a pornit o întreagă manevră (la fel de politizată) prin care SUA să achiziționeze una dintre cele mai populare platforme de social media – un precedent periculos pentru un stat democratic, care timp de decenii a militat pentru un internet liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *