Trei editoriale despre jurnalism din presa internațională

Îngrijorările privind situația jurnalismului la nivel mondial au apărut de ceva timp, însă datele puse la dispoziție de asociații precum Freedom House și Reporters without Borders nu le disipă în totalitate.

În acest fel, jurnalismul a ajuns să fie un subiect dezbătut pe larg în presa internațională, în special cea din Vest. Se acordă în prezent o mai mare importanță diverselor alegeri făcute de publicațiile mari – de exemplu, BuzzFeed a anunțat în urmă cu câteva zile că va înceta contractele cu 250 de angajați din toată lumea, lucru care a stârnit reacții puternice în presă.

  • ”Journalism isn’t Dying. It’s Returning to its Roots” este semnat de Antonia Garcia Martinez (Wired). Autorul afirmă că obiectivitatea, pe care ”o considerăm a fi la fel de naturală și neschimbătoare ca și stelele, este un artifact relativ scurt ca și viață al Americii din secolul al XX-lea” și că, în realitate, jurnalismul nu moare, ci revine la origini – care erau dominate, mai repede, de diferite păreri și de partizanate.
  • ”The demise of The Pool is a blow to women’s journalism – now it’s time to help their freelancers pay the rent” de Jenny Eclair pe The Independent analizează nu numai închiderea publicației The Pool (un buletin zilnic adresat persoanelor de sex feminin) și a altora asemenea – dar acoperă și impactul pe care îl are digitalizarea asupra jurnaliștilor freelanceri.
  • Arbana Xharra și Alin Ben-Meir scriu în ”Truthful reporting in the Balkans is life-threatening” (Jerusalem Post) despre sentimentul cu care își fac ziariștii din Kosovo și țările vecine munca – acela de frică. Presiunile vin de pe toate planurile: din partea guvernanților, a organizațiilor criminale, dar și a politicienilor care folosesc religia ca și tactică de promovare (precum Erdogan, în Turcia).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *