Trei ani, blocată în Cisiordania. Israel nu-i permite unei jurnaliste să părăsească zona

Autoritățile din Israel îi interzic unei jurnalistă de origine palestiniană, Majdoleen Hassona, să plece din Cisiordania și să întoarcă la locul de muncă din Istanbul. Jurnalista este reținută în zonă din august 2019, iar Israelul refuză categoric să-i permită să părăsească teritoriile palestiniene.

Majdoleen Hassona lucrează pentru televiziunea publică din Turcia (TRT) și, recent, a câștigat premiul Reporteri fără frontiere (RSF) pentru Libertatea Presei și Independență. Hassona n-a putut să-și ridice premiul și nici să se reîntoarcă la redacția din Turcia. Israelul nu oferă un motiv pentru care aplică această interdicție jurnalistei, răspunzând presiunilor din partea RSF că motivele țin de „securitate”.

Interdicțiile de a părăsi teritoriile palestiniene pe care autoritățile israeliene le impun jurnaliștilor palestinieni încalcă în mod clar libertatea de mișcare a acestora. Agențiile de informații și instanțele israeliene folosesc «confidențialitatea cazului» ca pretext pentru a nu oferi niciun motiv și pentru a menține aceste restricții pe termen nelimitat, în mod complet arbitrar”, a declarat șefa departamentului dedicat Orientului Mijlociu din cadrul RSF.

Israel nu este străină de aceste practici

Hassona nu este singura din breaslă care este reținută de autoritățile din Israel. Conform RSF, sunt, cel puțin, 21 de jurnaliști de origine palestiniană cărora le este interzisă părăsirea Cisiordaniei sau Fâșiei Gaza, motivele autorităților nefiind specificate.

Un jurnalist care lucrează pentru ziarul Al-Quds Al-Arabi, care își are sediul în Londra, este blocat în Cisiordania din 1983. Un alt jurnalist, de la o agenție de presă din Cisiordania, nu poate părăsi Fâșia Gaza din 2016, asta deși a încercat de nenumărate ori să convingă autoritățile să-l lase să plece. Răspunsul venit din partea Israelului este mereu același: nu se poate din cauza unor „motive de securitate”.

Prin faptul că autoritățile israeliene încalcă libertatea de mișcare a acestor jurnaliștie e clar că încearcă să-i reducă la tăcere și pun presiune pentru ca reportajele lor să nu ajungă la oameni. Asta fără menționez că îi forțează să rămână într-o zonă de conflict unde riscul ca aceștia să fie omorâți este foarte mare. Îți reamintesc că în luna mai a acestui an, o jurnalistă a fost împușcată mortal de forțele israeliene. Fie că e din inconștiență sau din rea-voință, Israel nu face altceva decât să dea dovadă de o precupare pentru retezarea libertății și exprimării jurnalistice.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri