Top 3 editoriale: tensiunile din PSD și referendumul pentru modificarea Constituției

Online-ul românesc este concentrat, zilele astea, pe două chestiuni: intoleranța alimentată de referendumul de pe 6-7 octombrie și tensiunile din interiorul PSD.

Mediastandard.ro vă prezintă top trei editoriale apărute recent, realizate de autori cu experiență în domeniu și care relevă starea societății românești, în anul 2018.

  • ”Sfîrșitul toleranței?”scris de președinte executiv al Asociației ACCEPTFlorin Buhuceanu, pentru publicația Dilema Veche, nu se referă în mod explicit la referendumul ce se va organiza în primul weekend din octombrie, ci mai repede despre cauzele acestuia – manipularea întreținută de lideri politici și religioși, prin manifestații fastuoase, presărate de discursuri ”profeice” și invocarea unui trecut așa-zis glorios. Citiți textul integral AICI
    • ”Mitropolitul Moldovei și Bucovinei ne pregătește și anunță „ziua cea mare în care orice conștiință creștinească și românească este chemată să se implice în apărarea familiei prin modificarea Constituției“. E ziua Sfîntului Referendum, zi pe care presupun că o vom marca curînd în calendarul ortodox măcar cu o cruce neagră. Sîntem cu toții convocați la referendum de mitropolit, „cu gîndul la strămoșii, părinții, copiii noștri, cu gîndul la neamul nostru, cu gîndul la viitorul Europei și al lumii (…), să fim cu toții acolo cu iubire, cu iertare, dar și cu îndrăzneală sfîntă“. Încep să bănuiesc că toată umanitatea stă febril cu ochii pe noi să afle cum e cu un referendum care nu aduce nimic în plus față de ceea ce se află deja bine așezat în textul Codului Civil: în România, căsătoria se încheie între un bărbat și o femeie.”
  • Cum spuneam și la început, tema nemulțumirilor din PSD față de liderul Liviu Dragnea este un subiect dezbătut pe larg în rândul opiniei publice și al formatorilor de opinie. Editorialul lui Dan Turturică de pe Digi24.ro”Ce urmează în PSD? Siria!”, preconizează că CEX-ul convocat pentru vinerea aceasta va reprezenta o îngrângere pentru șeful Camerei Deputaților. Citiți textul integral AICI.
    • ”Indiferent ce se va întâmpla în Comitetul Executiv al PSD de vineri, Dragnea va fi înfrânt. Și dacă va reuși, din nou, să cumpere voturi, să supraviețuiască unui vot împotriva sa și să rămână, pe hârtie, președintele partidului, va pierde puterea. De fapt, a și pierdut-o. De ce? Pentru că deja nu mai stăpânește Parlamentul, instituția pe care a dirijat-o cu mână de fier, până de curând, pentru a-și atinge obiectivele personale și a-și ataca adversarii.”
  • Sorin Roșca Stănescu spune, în ”Arma secretă anti-Dragnea”, că Liviu Dragnea se află într-o poziție vulnerabilă în fața opoziției chiar din interiorul formațiunii sale politice, iar dacă sfârșitul acestuia e aproape, ”trebui să se întâmple de preferat mai devreme decât mai târziu”. Citiți textul integral AICI.
    • ”Un analist atent observă fără prea mare efort că Liviu Dragnea, nemaiconfruntându-se cu opoziția unor membri izolați, așa cum s-a întâmplat în trecut, ci cu un grup compact de lideri, care-i vor capul, dintre care mulți sunt președinți de filiale, este într-un pericol iminent de a-și pierde funcția cheie de președinte al Camerei Deputaților. O poziție compensatorie, dacă ne gândim la faptul că, în urma condamnării sale penale, nu a putut accesa poziția de prim-ministru.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *