Literatura distopică devine realitate în China: cetățenii vor fi supravegheați și vor primi ”credit social”
Majoritatea operelor bazate pe o societate distopică au elemente precum poliția gândirii, Big Brother – o figură metaforică a regimului polițienesc și totalitar – însă transpunerea acestor idei în realitate, cu ajutorul tehnologiei și al internetului, ne arată cât de periculoase pot fi acestea în mâinile nepotrivite.
Sistemul pe care China îl dezvoltă chiar în acest moment seamănă mai mult cu un scenariu din serialul Black Mirror decât cu realitatea, însă chiar se întâmplă. Guvernul chinez a dezvoltat un program care, prin intermediul a aproximativ 200 de milioane de camere de supraveghere cu Inteligență Artificială (AI), va monitoriza activitățile oricărui cetățean, conform Dailymail.co.uk.
Fiecare locuitor poate ajunge la un scor total de 800 de puncte, atinse prin îndeplinirea serviciului comunitar sau cumpărarea de produse chinezești. Pe de altă parte, achiziționarea de alcool (mai ales în cantități mari) sau de jocuri video, fumatul în zonele de nefumători și evaziunea fiscală va atrage reducerea acestui scor.
Repercursiunile pot fi diverse, și îl pot afecta atât pe cel în cauză, cât și pe apropiații acestuia: călătoriile îi pot fi interzise, precum și internetul de mare viteză sau accesul copilului său la o școală mai bună. Pe de altă parte, guvernul chinez promite și să ofere beneficii, ca locuri de muncă în cadrul Guvernului, tratament VIP în aeroporturi, împrumuturi cu reducere și așa mai departe.
”Social credit” va urma să devină o realitate în viața de zi cu zi a cetățenilor chinezi până în 2020, termen la care Guvernul speră să dezvolte sistemul de supraveghere până la 600 de milioane de camere.
Citiți mai multe AICI
Articole asemănătoare
Twitter, sfătuită să facă mai mult pentru a se conforma normelor digitale ale UE
Protestul ”anti-COVID” din Piața Victoriei ne arată că tot mai mulți oameni cred în teorii conspiraționiste
Butonul de dislike de pe YouTube nu te protejează de recomandările nedorite
TikTok riscă să fie interzisă în SUA. Ultima șansă a platformei e în Senat
Ambasada SUA în România: „În încercarea de a fura informații despre dezvoltarea unui vaccin, grupul rusesc «APT29» a atacat surse guvernamentale”