Toate abordările presei internaționale cu privire la alegerile europarlamentare din România

Europa a fost uimită de o prezență istorică la alegerile desfășurate în perioada 23-26 mai. Acest lucru e cu atât mai important pentru România cu cât țara noastră s-a confruntat, de-a lungul timpului, cu o lipsă de interes în privința exprimării votului.

Un record istoric îl numesc specialiștii. Jumătate din populația țării cu drept de vot și-a exprimat opinia; în țară sau peste hotare, unde mulți dintre ei și-au stabilit viețile.

Presa străină a remarcat surpriza pe care România a făcut-o și și-a făcut-o ei. Astfel, publicații de pe întreg globul au scris într-o măsură mai mare sau mai mică despre evenimentele din acest teritoriu, sau chiar despre rezultatele, și ele spectaculoase, ale alegerilor.

Cozile, nervii, votul

Unul dintre subiectele cele mai relatate ale presei străine este cel al cozilor imense formate de românii stabiliți în alte state. Dacă în țară incapacitatea autorităților de a facilita un proces electoral pentru miile de cetățeni a fost catalogat drept ”umilitor”, publicațiile dinafară s-au concentrat pe ceea ce ele au resimțit cel mai puternic: nervii românilor nemulțumiți.

Patru, șase, opt și chiar zece ore au stat românii din Franța, Germania, Anglia, Olanda și așa mai departe la cozi, pentru a-și exprima un drept garantat de Constituție. În Olanda, întrucât spiritele se încingeau, autoritățile au încercat să disperseze numărul mare de oameni strânși. Euronews notează, într-un articol intitulat ”Români nervoși protestează după ce le-a fost refuzat votul european”, că situații similare au avut loc în Bruxelles, dar și în anumite zone din Londra.

”Duminică, votul dublu a fost primul test de popularitate pentru partidul PSD de guvernământ, a cărui revizuire a sistemului judiciar și schimbări în legislația anti-grefă au atras critici puternice din partea Uniunii Europene și a Statelor Unite”, afirmă publicația amintită.

Și Bristolnews.co.uk a scris despre frustrarea românilor stabiliți în orășelul englez pentru că nu au reușit să voteze. Aceștia ar fi început să huiduie și să strige ”Vrem să votăm”.

”Strigătul de „corupție” a răsunat în afara secției de votare, întrucât a devenit clar că mulți oameni, dintre care unii așteptau de mai mult de cinci ore, nu ar fi putut să-și voteze buletinele”, se arată în articolul intitulat ”Indignare ca sute de români au negat șansa de a vota în Bristol

Surpriza zilei

Spuneam la început că numărul mare de votanți – atât la alegerile europarlamentare din România, cât și din alte state – a fost una dintre surprizele acestui scrutin. Totuși, atât pe plan național, cât și internațional, picajul PSD din procente a fost neașteptat. EuObserver scrie în ”Alegătorii români pedepsesc partidul de guvernământ PSD” că social-democrații au avut ”o scădere de 11 puncte la doar 23%, au afirmat sondajele de ieșire”.

Bloomberg îl numește pe Dragnea ”liderul de-facto al țării” și notează că după pierderile semnificative la partidului, asupra acestuia s-au făcut presiuni să își dea demisia, inclusiv din interiorul formațiunii politice. Este vorba aici despre afirmația vicepreședintelui Marian Oprișan de dinainte de afișarea exit poll-urilor, că Liviu Dragnea „trebuie să plece acasă ” dacă partidul ia mai puțin de 30% la alegeri.

O altă publicație, IrishTimes, spune că românii au mustrat cel mai mare partid din România, care este considerat a fi populist.

Totodată, și referendumul pe justiție inițiat de Klaus Iohannis și susținut de Opoziție a fost o surpriză remarcabilă, dar și o lovitură grea primită de către PSD. Presa străină amintește încercările formațiunii politice de modificare a codurilor penale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *