TikTok se apropie data limită pe care Trump i-a oferit-o pentru a evita interzicerea în SUA. ByteDance, compania-mamă a platformei, va trebui să vândă partea americană a TikTok, iar cursa de achiziție are suficienți competitori și suficientă neclaritate cu privire la rolul guvernul SUA în tot acest proces.
Trump a anunțat în repetate rânduri că vrea ca guvernul să dețină 50% din TikTok SUA, indiferent de cine ajunge să cumpere platforma. Preferații administrației prezidențiale, deși nu foarte explicit, ar fi Elon Musk sau Larry Ellison, cofondatorul Oracle, unde chestiunea deținerii a jumătate din compania de social media nu ar fi o problemă.
Doar că TikTok este râvnită de mulți, iar viitorul platformei pare a fi tot mai incert cu cât lista de potențiali cumpărători se mărește. Deci, cine sunt principalii concurenți în această cursă ce ar putea plasa TikTok, scăpat de guvernul chinez, sub conducerea guvernului american.
Microsoft
O să încep cu cea mai ușor de recunoscut compania care ar vrea să dețină TikTok. Microsoft, una dintre cele mai mari și bogate companii din lume, nu stă deoparte în toată această dramă din jurul TikTok. Confirmată chiar de Donald Trump, prezența Microsoft în discuțiile legate de achiziție nu demonstrează decât interesul uriaș pentru platformă.
Însă, apariția Microsoft nu e de nicărieri. În 2020, când Donald Trump încerca el însuși să interzică TikTok, oferta gigantului american fusese luată în calcul de administrația prezidențială de atunci, însă ByteDance a refuzat oferta și înclina, mai degrabă, spre cealaltă ofertă susținută de Trump: Oracle.
Oracle
Istoria (chiar și cea mai recentă) tinde să se repete. Nu doar Microsoft, ci și Oracle revine pe lista doritorilor TikTok. La fel ca în 2020, compania intră în cursa de achiziție și are o poziție ceva mai favorabilă față de toți ceilalți – Oracle deja lucrează cu TikTok în materie de infrastructură vitală și găzduiește datele utilizatorilor americani ai platformei de social media. Oferta lor presupune ca ByteDance să dețină o parte minoritară din TikTok, iar algoritmul, colectarea datelor și actualizările software să fie sub controlul Oracle – ca o extindere a ceea ce face în prezent.
Poziția lui Trump, însă, e neclară. Pe de-o parte spune că Oracle nu face parte din discuțiile de cumpărare, pe de alta îl nominalizează direct pe Larry Ellison, cofondatorul Oracle, ca fiind un potențial cumpărător susținut de administrația prezidențială.
Perplexity AI
Ajungem la cea mai interesantă și directă propunere de achiziție a TikTok. Perplexity AI, o companie de inteligență artificială, a lansat o ofertă ce răspunde dorinței lui Donald Trump.
Compania vrea ca TikTok SUA să fie incorporată în Perplexity, în urma unei fuziuni, iar apoi „ar permite guvernului SUA să dețină până la jumătate din această nouă structură, odată ce se va face oferta publică inițială de cel puțin 300 de miliarde de dolari”, conform unei surse citate de Associated Press.
Project Liberty
Project Liberty, ONG-ul fondat de investitorul Frank McCourt, a lansat și ea o ofertă, însă lucrurile par să nu meargă prea bine. Impedimentul principal este chiar cererea lui Trump ca guvernul să dețină o parte din TikTok. Project Liberty militează pentru o restructurare a internetului, una care plasează utilizatorii în centru, iar controlul datelor nu mai aparține platformelor sau companiilor.
Reprezentanții ONG-ului au declarat că McCourt ar vrea să achiziționeze platforma, însă amestecul guvernului american ar fi ilegal conform legii din SUA.
MrBeast
Da, MrBeast, popularaul creator de conținut de pe YouTube, se află și el în cursa achiziției, însă nu e singur. MrBeast face parte dintr-un grup de investitori și alți oameni de afaceri bogați (printre care și șeful Roblox) care au propus o ofertă de peste 20 de miliarde de dolari pentru TikTok.
Și aici lucrurile sunt neclare cu privire la seriozitatea ofertei, pe lângă faptul că MrBeast nu este permanent atașat acestui grup. YouTuberul spune că ia în considerare mai multe grupuri și se va alătura celui cu cele mai mari șanse.
Între timp…
TikTok își așteaptă soarta. Periaoda de grație oferită de Donald Trump nu a fost menită să salveze platforma de la interzicere (TikTok a dispărut din magazinele de aplicații din SUA, de la 19 ianuarie), ci a fost doar o manevră prin care Trump poate negocia vânzarea companiei.
Dacă anul trecut ByteDance era de deînduplecat cu privire la orice fel de vânzare, acum, presiunea din partea lui Trump și, mai ales, decizia Curții Supreme de a valida legea interzicerii a schimbat situația. TikTok SUA va fi supusă unei runde de licitație, totul supervizat de Trump, iar câștigătorul – indiferent cine va fi – va trebui la rândul său să se supună cerințelor președintelui american, fie că vrea sau nu.
Leave a Comment