
TikTok și Twitch, amendate de Rusia pentru „propagandă LGBT” și „fake news”
Rusia continuă să amendeze marile platforme digitale care încă operează pe teritoriul său. În cel mai recent verdict, TikTok a fost acuzată că face „propagandă LGBT”, iar Twitch că răspândește „fake news” despre războiul din Ucraina.
Autoritățile de la Moscova au impus o sancțiune de 51.000 de dolari pentru TikTok, în timp ce Twitch trebuie să plătească 68.000 de dolari. Conform Reuters, care citează Interfax, TikTok a fost învinuită că ar fi promovat „valori sexuale netradiționale, videoclipuri cu LGBT, feminism și reprezentarea distorsionată a valorilor sexuale tradiționale”.
Twitch, pe de altă parte, este acuzată că răspândește „fake news” pentru că a găzduit un interviu cu Olexei Arestovici, unul dinte consilierii președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Compania americană a mai fost amendată și în august tot din același motiv.
TikTok și Twitch se alătură mulțimii de companii din sectorul tech amendate de Rusia, după începerea invaziei din Ucraina. Cea mai recent sancționată este Google, care a fost pedepsită cu o sumă considerabilă pe motiv că gigantul american nu se supune legilor țării.
Pe lângă faptul că Rusia duce o luptă deschisă și cu sectorul tech și amendează foarte ușor, o mai face și arbitrar. Sigur, regimul de la Kremlin se poate ascunde în spatele legilor interne, însă dă dovadă de lipsă de cunoștințe în materie de internet. TikTok este acuzată de „propagandă LGBT” în condițiile în care conținutul de acolo este generat de utilizatori, nu de platformă. Aceași soartă o are și Twitch, care doar prin faptul că găzduiește un interviu cu un oficial ucrainean este acuzată că produce „fake news”.
Nu e o noutate, însă Rusia se folosește de pretexte pentru a controla conținutul de internet afișat intern, iar motivele prezentate public sunt la fel de ridicole ca așa-numitele legi pe care companiile sunt acuzate că le încalcă.
Articole asemănătoare
Cinci inovații: camionul electric, site-ul bărbaților ne-fashioniști, harta Imperiului Roman, printarea de bonuri fiscale, aplicația cu Copy/Paste din realitate
Meta trece de la amenințări la fapte: va bloca știrile pentru utilizatorii din Canada
UE răpește suveranitatea statelor: mit sau realitate?
Eveniment de comemorare în Piața Victoriei – „Democrația moare în gaze și bastoane!”
Românii nu mai folosesc atât de mult social media – cu excepția TikTok