TikTok, investigată de autoritățile americane pentru distribuirea de materiale cu abuzuri asupra minorilor

In this photo illustration, the social media application logo, TikTok is displayed on the screen of an iPhone on an American flag background on August 3, 2020 in Arlington, Virginia. - President Donald Trump said Monday that Chinese-owned hugely popular video-sharing app TikTok will be "out of business" in the United States if not sold to a US firm by September 15, 2020."I set a date of around September 15, at which point it's going to be out of business in the United States," he told reporters. (Photo by Olivier DOULIERY / AFP)

TikTok se află sub lupa oficialilor din SUA după ce aceștia au descoperit că, pe platforma gigantului social media, au fost găzduite și distribuite materiale ce conțineau abuzuri asupra minorilor. Departamentul pentru Securitate Internă al SUA investighează cum anume gestionează TikTok astfel de materiale, în timp ce Departamentul de Justiție analizează modul în care cei care racolează și exploatează minorii se folosesc de funcțiile platformei pentru a scăpa de regulile companiei.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru Financial Times că TikTok este locul perfect ”pentru ca prădătorii sexuali să întâlnească, să seducă și să racoleze copii”. Platforma de video-sharing este foarte populară în rândul tinerei generații, iar asta oferă mai multe posibilități acestor indivizi de a ajunge mai ușor la victimele lor. TikTok este considerată ca fiind vulnerabilă în fața acestor atacuri tocmai din cauza audienței sale.

TikTok nu cooperează cu autoritățile din SUA

Spre deosebire de alte platforme -la fel de populare- autoritățile americane spun că TikTok are tendința de a nu colabora cu ele. Conform unui document analizat de FT, TikTok a raportat aproape 155.000 de videoclipuri anul trecut, în timp ce Instagram a avut peste 3 milioane de raportări către serviciile de centralizare a materialelor ce conțin abuzuri asupra minorilor. Problema pare, însă, să cuprindă mai toate companiile internaționale care operează în SUA, nu doar TikTok.

Vrem ca platformele de social media să se asigure în mod proactiv că nu sunt exploatați și abuzați copiii pe site-urile lor – și nu pot spune că ele [companiile internaționale] fac acest lucru, dar pot spune că multe societăți din SUA fac asta”, a declarat o sursă implicată în ancheta autorităților americane.

TikTok spune că atunci când găsește materiale ce fac obiectul unui abuz ia măsuri imediat și raportează oficialilor. Sună bine, doar că majoritatea acestor raportări conțin imagini cu minori care fumează sau consumă alcool, în timp ce videoclipurile cu minori abuzați sau exploatați circulă nestingherite.

Funcția ”Only Me”- modalitatea prin care regulile platformei sunt evitate

Departamentul de Justiție din SUA a indentificat o metodă folosită de criminali prin care nu doar că evită regulile platformei, dar și publică videoclipuri folosindu-se de anumite taguri sau cuvinte-cheie folosite în descrierea imaginilor sau a conturilor, astfel încât să fie cât mai greu de descoperit.

Cea mai întâlnită metodă este cea care se folosește de funcția ”Only Me” (”doar pentru mine”) care permite vizionarea unui videoclip doar pentru persoana care are acces la contul care a și publicat respectivele imagini. Astfel, indivizii își distribuiau între ei parolele acestor conturi pentru a vizualiza imaginile, iar TikTok este -aparent- neputincioasă cu privire la stoparea acestor acțiuni. Prin ”Only Me”, autoritățile au descoperit cele mai multe videoclipuri cu un conținut ilegal.

Suntem profund dedicați siguranței și bunăstării minorilor, motiv pentru care includem siguranța tinerilor în politicile noastre, activăm setările de confidențialitate și siguranță în mod implicit pe conturile adolescenților și limităm anumite funcții în baza vârstei”, a declarat TikTok pentru Financial Times.

 

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri