Thierry Breton, comisarul UE al pieței interne, despre TikTok: ”Mai sunt multe de îmbunătățit”

Comisarul pieței interne al Uniunii Europene, Thierry Breton, a transmis TikTok că trebuie să facă mai multe eforturi pentru ca platforma să se încadreze în reglementările Big Tech ale blocului comunitar.

Breton s-a întâlnit cu șeful TikTok,  Shou Zi Chew, căruia i-a amintit că regulile de funcționare în UE se vor schimba curând, iar platforma încă nu se poate asigura că nu le va încălca. Principalele îngrijorări rămân cele legate de siguranța datelor personale ale utilizatorilor.

„I-am spus că, deocamdată, mai sunt multe de îmbunătățit, în ceea ce privește mai multă moderare a conținutului, evitarea exceselor, garantarea unei utilizări sigure a datelor, în special a datelor copiilor noștri”,  a declarat comisarul european, citat de Reuters.

La începutul lui martie 2023, TikTok a demarat o campanie de lobbying în UE și SUA, în încercarea de a convinge autoritățile că platforma este sigură și nu se supune cerințelor de la Beijing. Rezultate nu au fost cele dorite pentru că scepticismul oficialilor nu a fost eliminat, ba din contră. Aplicația continuă să fie eliminat de pe telefoanele de serviciu din UE, iar – la sfârșitul lunii aprilie – autoritățile europene au decis să încludă TikTok pe lista celor 19 platformelor ”foarte mari, care vor fi reglementate mai dur decât restul.

Cât despre eforturile de convingere a decidenților politici, comisarul european al pieței interne a făcut o remarcă prin care cere TikTok mai multă responsabilitate.

Îi încurajez pe cei de la TikTok să depună la fel de mult efort pentru a proteja datele noastre […] ca în planurile lor de marketing și de lobby vizibil de eficiente”, a spus Thierry Breton, citat de Le Figaro.

TikTok nu este singura platforma căreia Uniunea îi atrage atenția cu privire la viitorul regulament DSA. Twitter a fost și ea somată să-și consolideze eforturile pentru a respecta regulile, deși oficialii europeni au rezervări că platforma va reuși să se conformeze până la data limită de 25 august.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri