UPDATE The Guardian prelungește perioada de lucru de acasă, din cauza unui atac ransomware

UPDATE 05.01.2023: 

Angajații din presă de la The Guardian vor continua să lucreze de acasă până pe 23 ianuarie, după ce organul de presă britanic a fost vizat de un atac ransomware cu câteva zile înainte de Crăciun.

Motivul invocat de conducerea cotidianului The Guardian este acela de a nu pune și mai multă presiune asupra rețelei, conform Press Gazette.

Directorul general al Guardian Media Group, Anna Bateson, a trimis luni, 2 ianuarie, o notă prin care personalul a fost informat că lucrul de acasă se va face până pe 23 ianuarie. Cu toate acestea, angajații din presă care au nevoie să lucreze de la birourile din Marea Britanie, Australia sau SUA o pot face, la cerere.

„Aceasta este o nouă actualizare a întreruperii grave a rețelei noastre și a sistemelor IT care a început înainte de Crăciun. Ca urmare a măsurilor pe care le-am luat pentru a ne securiza rețeaua, o serie de sisteme cheie au fost scoase din funcțiune și rămân indisponibile.

Pentru a reduce presiunea asupra rețelelor noastre și pentru a ajuta echipele Enterprise Tech, ESD și alte echipe implicate să se concentreze asupra celor mai esențiale remedieri, toată lumea trebuie să lucreze de acasă până cel puțin luni, 23 ianuarie, în Regatul Unit, SUA și Australia, cu excepția cazului în care vi se cere în mod special să lucrați de la birourile noastre”, se arăta în mesajul intern.


Cotidianul britanic The Guardian a fost victima unui atac cibernetic de tip ransomware, fapt ce a condus la decizia ca stafful să lucreze de acasă în următoarea perioadă. Atacul a vizat biroul din Londra al publicației, însă site-ul a rămas neafectat.

Într-o declarație oficială publicată online, CEO-ul The Guardian, Anna Bateson, împreuna cu editorul șef, Katharine Viner, au transmis că „a avut loc un incident grav care a afectat rețeaua și sistemele IT” și că este vorba „despre un atac de tip ransomware”, dar sunt luate în considerare și alte posibilități. Important este faptul că atacul nu a afectat nici site-ul, nici aplicațiile de mobil și nici tiparul, activitatea publicației britanice rămânând neschimbată.

Continuăm să publicăm la nivel global pe site-ul și aplicațiile noastre și, deși unele dintre sistemele noastre interne sunt afectate, suntem încrezători că vom putea publica mâine în format tipărit. Cu câteva excepții cheie, am dori ca toată lumea să lucreze de acasă pentru restul săptămânii, cu excepția cazului în care vă vom anunța altceva”, au spus Bateson și Viner în comunicat.

Atacurile ransomware presupun blocarea datelor, sistemelor sau infrastructurii digitale a victimei și se cere un anumit preț pentru deblocarea lor.

Conform Financial Times, atacul a afectat rețelele interne ale The Guardian, împiedicând accesul WiFi în clădiri și accesul la anumite servicii comune ale companiei, printre care anumite sisteme finaciare. Pentru a minimiza daunele, dar și pentru a evita un nou atac, conducerea a decis ca majoritatea staffului să lucreze de acasă.

Atacul a rămas nerevendicat, iar –până acum– identitatea hackerilor este necunoscută.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri