Terra 2.0 sau cum lumea nu învață din prabușirea pieței crypto

Iubitorii de criptomonede par a nu fi învățat nimic din prăbușirea considerabilă pe care piața acestor bunuri digitale a trăit-o luna asta. Una dintre criptomonedele cele mai grav afectate, Luna, este readusă la viață după ce comunitatea din spatele ei a votat în acest sens.

Luna făcea partea din blockchain-ul Terra și era un stablecoin cu cea mai spectaculoasă creștere. Înainte de prăbușire, avea o valoare de piață de 40 de miliarde de dolari și era al treilea cel mai mare activ de tip stablecoin din lume. În final, Terra (care ar trebui să aibă o paritate de 1 la 1 cu dolarul american) a picat sub 35 de cenți, iar mulți dintre investitori și-au pierdut toți banii pe care i-au girat acestui proiect.

Natura activelor stablecoins este una interesantă și controverstă, principalul motiv fiind că ele se raportează la valute existente pentru a-și menține valorea. Luna a picat pentru că pragul de un dolar pe care trebuia să-l mențină a scăzut ușor sub această valoare, fapt ce a speriat unii dintre cei mai mari investitori care și-au retras banii.

De fapt, a fost vorba doar de a vedea cum se rupe paritatea cu câțiva cenți și de a o compara cu paritățile valutare istorice. Deci, în principiu, vrei să vinzi pentru a nu fi diluat”, a declarat Joey Krug, manager la o firmă de investiții care deținea luna, pentru CNBC.

Firma lui Krug a vândut la timp și a reușit să scoată un profit de aproape 170 de miliarde de dolari. Cu o investiție inițială de 1.7 miliarde de dolari, firma a început să vândă din criptomonede încă de la începutul lui 2021, așa că prăbușirea pieței nu a afectat-o serios.

Excepția care confirmă regula

Compania lui Krug reprezintă un caz aparte, bineînțeles. Majoritatea oamenilor care au investit în Luna erau oameni normali, fără o firmă întreagă în spate care să-i sfătuiască cu privire la fluctuațiile de piață. De fapt, prăbușirea a fost atât de gravă și de bruscă încât mulți dintre cei care au investit în această criptomonedă și-au pierdut banii strânși de o viață. Ghinion? Naivitate? Ambele? Cert e că acești oameni au rămas fără niciun ban.

Utilizatorul de mai sus spune că și-a vândut casa pentru a investi în Luna și încă nu poate procesa ce s-a întâmplat. Există cazuri și mai drastice. Într-o postare pe Reddit, un utilizator spune cum vrea să se sinucidă după ce și-a pierdut ”economiile de-o viață în investițiile LUNA UST”. Acesta continuă și spune că a pierdut 62.000 de dolari în urma prăbușirii.

Terra 2.0

După acest fiasco, comunitatea a decis că o dată nu e de-ajuns. Oamenii au votat și au cazăut de acord că Terra trebuie să se întoarcă pentru că da, problema a fost că era prima încercare. Terra 2.0 s-a lansat și, surpriză, n-o duce prea bine.

Conform CNBC, vârful de 19,53 dolari a fost atins sâmbătă, doar că această creștere a fost superficială și la câteva ore distanță a scăzut până la patru dolari. Între timp, s-a stabilit la aproape șase dolari.

Deci, ce-au învățat oamenii din prăbușirea criptomonedelor? Mai nimic, aparent. Aceleași sisteme readuse la viață sub alt nume și împachetate în alte promisiuni. Rămâne de văzut dacă Terra 2.0 o să ajungă, din nou, la un nivel care poate afecta viețile oamenilor sau dacă singurele cifre relevante legate de acest proiect vor fi cele de la coada numelui său.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri