Televiziunea de stat chineză taie imaginile cu fanii fără măști la Cupa Mondială

Cenzura chineză face un nou pas spre absurd: televiziunea de stat evită să arate de aproape fanii fără măști de la Cupa Mondială, în ceea ce pare a fi menit să păcălească protestatarii din întreaga țară, care manifestă împotriva măsurilor draconice de izolare.

Schimbările în modul în care mass-media chineză relatează Cupa Mondială au început în acest weekend, la scurt timp după ce protestele au izbucnit în mai multe orașe.

The Independent relatează că, în timpul unei transmisiuni în direct a meciului de duminică dintre Japonia și Costa Rica, televiziunea de stat chineză CCTV a înlocuit imaginile de prim-plan ale fanilor de pe stadion cu imagini ale jucătorilor, oficialilor sau ale stadionului.

Un lucru similar s-a întâmplat o zi mai târziu, în timpul unui meci dintre Ghana și Coreea de Sud, conform BBC. Pe măsură ce echipa Ghanei a câștigat meciul, CCTV a arătat doar reacțiile antrenorului sud-coreean Paulo Bento și ale managerului ghanez Otto Addo – ignorând imaginile atât ale fanilor bucuroși, cât și ale celor cu lacrimi în ochi, care erau, după cum ne putem imagina, fără măști.

În plus, BBC notează că postul de televiziune chinez a avut o întârziere de aproximativ un minut între celelalte canale internaționale majore – probabil cauzată de editarea și selecția atentă a imaginilor.

Diferențele dintre China și Qatar, sesizate

Schimbarea ar putea fi cauzată parțial de protestele care nu numai că cer reducerea restricțiilor impuse de COVID, dar care au și o componentă anti-Xi Jinping. De asemenea, ar putea fi cauzată de o scrisoare care s-a răspândit pe aplicația de mesagerie WeChat săptămâna trecută, înainte de a fi cenzurată și înainte de izbucnirea protestelor.

Inițiatorii au întrebat dacă China se află „pe aceeași planetă” cu Qatarul, menționând că politicile împotriva COVID sunt foarte diferite în cele două țări.

„Într-o parte a lumii, există carnavalul care este Cupa Mondială, în cealaltă sunt reguli de a nu vizita locurile publice timp de cinci zile”, a scris un utilizator al platformei de socializare Weibo.

Cum a putut evita televiziunea chineză să arate suporterii de fotbal fără mască

Fiecare radiodifuzor își poate alege unghiurile și imaginile pe care să le prezinte. În acest caz, mass-media chineză evită în mod intenționat imaginile de prim-plan ale fanilor de fotbal, deoarece majoritatea dintre ei nu poartă măști.

Pe Twitter circulă mai multe videoclipuri cu transmisiunile CCTV de la Cupa Mondială, care arată diferența dintre televiziunea chineză și altele din întreaga lume.

În videoclipul de mai jos, există o diferență semnificativă între imaginile prezentate de radiodifuzorul australian SBS și CCTV, cu o întârziere de 30 de secunde.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri