Într-un interviu acordat Bloomberg TV, Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene pentru drepturi și libertăți, a declarat că blocul comunitar va analiza dacă serviciul Telegram respectă noua lege privind serviciile digitale.
Preocuparea înaltului oficial UE este că Vladimir Putin și „alți actori ostili” pot abuza de lipsa de reglementare a platformei pentru a răspândi știri false în „statele membre estice ale Uniunii Europene, unde avem o minoritate vorbitoare de limbă rusă”, conform Bloomberg.
Jourova are motive să fie îngrijorată: Telegram a fost folosită, în trecut, de conturi pro-Kremlin pentru a răspândi dezinformări cu privire la probleme care variază de la războiul din Ucraina la imigrație și schimbări climatice.
Mai recent, infractori mărunți au fost recrutați de către ofițerii de securitate ruși pentru a efectua acte de sabotaj prin capitalele europene. Este cazul mai multor tineri estonieni, care au fost contactați prin Telegram și li s-a promis o sumă mică de bani în schimbul vandalizării mașinii unui ministru și a unor monumente naționale.
UE va cerceta Telegram
Pentru a intra sub incidența Digital Service Act, o platformă de socializare trebuie să aibă peste 45 de milioane de utilizatori. Telegram spune că are doar 42 de milioane în blocul comunitar.
„Acum verificăm dacă cifra este corectă și, în cazul în care vom descoperi că este vorba de mai mult de 42 de milioane, va trebui să analizăm în profunzime modul în care funcționează Telegram”, a spus ea.
Totuși,un purtător de cuvânt al platformei a declarat că Telegram respectă deciziile Uniunii Europene și blochează accesul la canale precum RT, Sputnik și NewsFront, care se află sub sancțiunea blocului pentru că fac propagandă rusă.
Leave a Comment