Telefoane cu banii de înrolare. Propaganda rusă încurajează bărbații să se înscrie în forțele armate

Pentru ce preț s-ar alătura o persoană unui război – sau, așa cum încă îl numește Rusia, unei „operațiuni militare speciale”? Într-un  video de propagandă al Kremlinului, bărbații sunt încurajați să se înroleze pentru a-și permite să le cumpere smartphone-uri copiilor lor.

Videoclipul, care este prezentat ca spot publicitar la o televiziune rusă, prezintă două adolescente: una care strânge bani pentru a-și cumpăra un telefon nou, dar care trebuie să își ajute familia cu bani, și prietena ei.

„Vezi tu, îmi pare foarte rău, dar la serviciu nu ne-au plătit din nou salariile. Tu ești singura speranță”, îi spune tatăl fiicei sale.

După ce îi dă părintelui economiile sale, aceasta și prietena ei încep o discuție despre greutățile familiei.

„Tatălui îi este greu acum. Este un veteran. Era puțin mai în vârstă decât noi când a ajuns în iadul absolut (…) Tancul lor a fost doborât, dar el și camarazii lui nu l-au părăsit (…) Dar în prezent are parte de greutăți. El muncește ca un sclav la fabrică, dar salariile lor sunt mereu în întârziere. Dar nu poate să se ducă să rezolve problema cu conducerea. El și mama chiar s-au certat recent din cauza asta”, îi povestește fata prietenei sale.

În cele din urmă, după ce le aude pe fete vorbind despre cât de mândre sunt de serviciul militar al taților lor, bărbatul decide să se înroleze din nou – și se întoarce acasă după șase luni de război cu un telefon pentru fiica sa.

Realitatea bate naționalismul rus

„Reclama”, distribuită pe Twitter de jurnalistul BBC Francis Scarr, are, de asemenea, o profundă nuanță naționalistă. Pe lângă motivul principal invocat de spot, acela de a-și ajuta financiar familiile, există și sentimentul că înscrierea le-ar aduce mândrie. Muzica, imaginile despre întoarcerea soldaților, alături de cuvintele atent alese au rolul de a inspira bărbații ruși să se înroleze în armată.

Este greu de spus, însă, cât de convingătoare sunt imaginile. Privite din exterior, arată doar părțile rele ale vieții rusești: luptele oamenilor obișnuiți a căror situație financiară este precară, alături de sistemul de muncă prost în care un angajator poate evita să-și plătească personalul, dar și nevoia adolescenților de a se maturiza mai repede pentru a-și ajuta familiile.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri