Tehnologia care promite să ”prezică criminalitatea” prin recunoașterea facială, contestată
Mai mulți cercetători de la Universitatea Harrisburg din SUA promit că tehnologia de recunoaștere facială la care lucrează poate să ”prezică criminalitatea”. Nu toată lumea e de acord cu ei.
Software-ul ”este destinat să ajute forțele de ordine să prevină criminalitatea” prin stabilirea ”dacă cineva este un criminal, bazat exclusiv pe o imagine a feței sale”. Cei care lucrează la acest proiect afirmă că el nu operează cu prejudecăți rasiale, arată BBC.
Aproximativ 2000 de persoane au contestat proiectul cercetătorilor de la Harrisburg, argumentând că știința nu e de partea lor, de această dată, întrucât s-a dovedit în mai multe situații că tehnologia de recunoaștere facială are prejudecăți de toate felurile, inclusiv rasiale.
Inițiatoarea petiției, asociația Coaliția pentru tehnologie critică afirmă că ”astfel de afirmații se bazează pe premise științifice, cercetări și metode nesonestate, pe care numeroase studii pe disciplinele noastre respective le-au demontat de-a lungul anilor” și cere cercetătorilor să nu publice acest studiu, care ar putea face mult mai rău decât bine.
Recunoașterea facială a dat în nenumărate cazuri greș să ofere informații corecte și adevărate privind identitatea indivizilor. Un exemplu apărut recent online este al unui software care depixelează o imagine, cu scopul de a indefica persoana din fotografie. Numai că serviciul, atunci când a analizat imaginea pixelată a lui Barack Obama, nu numai că a arătat o persoană diferită, dar care avea și o altă culoare de piele.
Articole asemănătoare
Editiadedimineata: Giganții rețelelor sociale se bat pe primele locuri în clasamentul celor mai bogați oameni ai lumii. Ce avere a strâns Mark Zuckerberg
Părți din trupul lui Jamal Khashoggi ar fi fost găsite pe proprietatea consulului general
Propagandă peste Coreea de Nord. Coreea de Sud ia în considerare reintroducerea baloanelor cu pliante
Mii de protestatari ungari cer mai multă libertate pentru presă
Se apropie alegerile în SUA! Facebook a mai făcut o campanie de „curățenie” în conturi, pagini și grupuri