Suedia cere Uniunii Europene interzicerea minării de criptomonede
Directorul Autorității Suedeze de Supraveghere Financiară și directorul Agenției Suedeze pentru Protecția Mediului, Erik Thedéen, respectiv Björn Risinger, spun că bunurile de tip crypto dăunează mediului și minatul acestora ar trebui interzis.
”Universitatea din Cambridge și Digiconomist estimează că cele mai mari două criptoactive, Bitcoin și Ethereum, consumă împreună, într-un an, de două ori mai multă energie electrică decât întreaga Suedie. Consumul ridicat de energie al cripto-monedelor este cauzat de procesul de minerit, care se numește proof-of-work”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de cei doi directori.
Aceștia cer interzicerea, la nivelul întregii Uniunii Europene, a mineritului de criptomonede (așa numitul- proof of work), iar Suedia să „oprească înființarea” de noi operațiuni de minerit de criptomonede. Ei cer și societăților care tranzacționează și investesc în crypto să li se interzică să își descrie activitățile comerciale ca fiind sustenabile din punct de vedere ecologic.
Conform spuselor lor, în perioada aprilie-august minarea de criptomonede a consumat o cantitate de energie electrică egală cu energia consumată de 200,000 de gospodării suedeze. De asta, atât Autoritatea Suedeză de Supraveghere Financiară, cât și Agenția Suedeză pentru Protecția Mediului, anunță că interzicerea minatului bunurilor crypto este necesară pentru a respecta obiectivul climatic semnat la Paris.
”În prezent, poți să conduci o mașină electrică de dimensiuni medii 1,8 milioane de kilometri folosind aceeași energie necesară pentru a extrage un singur Bitcoin. Acest lucru este echivalentul a patruzeci și patru de ture în jurul globului. 900 de Bitcoin sunt minate în fiecare zi. Aceasta nu este o utilizare rezonabilă a energiei noastre regenerabile”, au mai scris cei doi directori.
Ce presupune proof-of-work?
În cadrul acestui proces, computerele trebuie să rezolve calcule matematice complexe pentru a valida tranzacțiile care au loc într-o anumită rețea. Procesul este conceput pentru a deveni mai dificil pe măsură ce crește numărul de tranzacții validate în lanț. Asta înseamnă că este nevoie de mai multă putere de calcul și, prin urmare, de mai multă energie.
De asemenea, există o competiție aprigă între cei care minează, iar fiecare concurează pentru a fi primul care validează un nou bloc de tranzacții și pentru a câștiga criptomonede. Astfel, cu cât este mai puternic hardware-ul, cu atât sunt mai multe șanse ca cineva să fie primul care pune mâna pe monedele digitale.
Conform Euronews, țările nordice au înregistrat o creștere a mineritului de criptomonede, deoarece producătorii sunt atrași de prețurile mai mici la energie și de o abundență relativă de energie electrică regenerabilă.
Articole asemănătoare
Fake news pe Facebook: 12.000 de români au distribuit poza unui castel din Germania, convinşi că acesta se află de fapt în România
Presa din România a preluat afirmațiile înșelătoare despre ”reclasificarea” pericolului COVID de către Norvegia
Afghanistan: O jurnalistă, susținătoare a drepturilor femeii, a fost ucisă pe stradă
The Guardian nu va mai posta pe X
De la surse politice la realitate: cum s-a văzut în presă demisia lui Orban și numirea premierului interimar