Suedia a creat o agenție pentru a combate dezinformarea înainte de alegeri

Suedia se numără printre statele Uniunii Europene care are o agenție menită să combată dezinformarea, cu ocazia alegerilor generale ce vor avea loc în septembrie.

Agenția Suedeză de Apărare Psihologică are rolul de a „apăra societatea noastră deschisă și democratică și opiniile libere prin identificarea, analizarea și răspunsul la influențe neadecvate și alte informații înșelătoare îndreptate către Suedia sau interesele Suediei”, conform New York Post.

Aceasta a fost lansată la începutul acestui an și are scopul de a preveni orice tentativă de interferență a unui stat străin în procesul electoral. Totuși, în 2018, agenția națională de informații a Suediei a declarat că nu a existat nicio campanie largă de influențare a alegerilor parlamentare, însă „o putere străină exercită influență asupra Suediei pe termen lung” – fără să dea vreun nume.

Noua structură „va identifica, analiza și răspunde la impactul influenței nejustificate a informațiilor și a altor informații înșelătoare” și „va dezvolta și consolida capacitatea generală de apărare psihologică a societății”.

Suedia se alătură astfel Franței, care a înființat anul trecut o agenție pentru a combate dezinformarea străină și fake news.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri