SUA susțin că jurnalista Shireen Abu Akleh a fost probabil ucisă din greșeală de Israel

TOPSHOT - Palestinian artists paint a mural in honour of slain veteran Al-Jazeera journalist Shireen Abu Akleh in Gaza City on May 12, 2022. - Abu Akleh, who was shot dead on May 11, 2022 while covering a raid in the Israeli-occupied West Bank, was among Arab media's most prominent figures and widely hailed for her bravery and professionalism. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP) (Photo by MOHAMMED ABED/AFP via Getty Images)

Expertiza realizată de Statele Unite ale Americii asupra glonțului concluzionează că Israel este de vină pentru moartea jurnalistei americano-palestiniene Shireen Abu Akleh, însă acest lucru s-a petrecut „probabil” din greșeală.

Coordonatorul de securitate al SUA (USSC), după ce a rezumat investigațiile efectuate atât de Forțele de Apărare Israeliene, cât și de Autoritatea Palestiniană, a concluzionat că este probabil ca focurile de armă trase de pe poziții israeliene să fi fost responsabile de moartea reporterul Al Jazeera, scrie Reuters.

Cu toate astea, „USSC nu a găsit niciun motiv să creadă că acest lucru a fost intenționat, ci mai degrabă rezultatul unor circumstanțe tragice în timpul unei operațiuni militare conduse de IDF împotriva unor facțiuni ale Jihadului Islamic Palestinian”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Experții independenți chemați de SUA pentru a realiza expertiza asupra glonțului a constatat că acesta era grav deteriorat. Din acest motiv, originea muniției nu a putut fi clar stabilită.

Tensiunile dintre Israel și Palestina continuă să crească

În ciuda faptului că intervenția SUA a avut ca scop calmarea relațiilor dintre cele două state înaintea vizitei lui Joe Biden în regiune, concluzia USSC a stârnit și mai multe animozități.

Palestina continuă să susțină că jurnalista Shireen Abu Akleh, cunoscută pentru reportajele sale privind situația palestinienilor, ar fi fost ținta forțelor israeliene. De cealaltă parte, Israel neagă această variantă.

„Declarația americană potrivit căreia nu au găsit motive care să indice că țintirea [jurnaliste – n.r.] a fost deliberată este inacceptabilă”, a declarat Khatib, adăugând că vor continua acțiunile legale împotriva Israelului la Curtea Penală Internațională.

„Israelul a fost responsabil pentru uciderea ei și trebuie să fie tras la răspundere”, a declarat și purtătorul de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas, într-o declarație.

Întrebările care rămân

Parțial, concluziile Statelor Unite ale Americii se potrivesc parțial cu rezultatele altor investigații non-părtinitoare, precum cele realizate de Bellingcat și ONU. Pare să existe un consens general că corespondentul Al Jazeera a fost împușcată în cap de un soldat israelian.

Însă dacă acest lucru a fost deliberat sau nu, nimeni nu poate spune. Nu este clar pe ce își bazează USSC afirmațiile atunci când afirmă că Israel „probabil” nu a țintit-o pe Abu Akleh în mod deliberat, însă dovezile strânse în ultimele luni arată că jurnalista purta semne care să indice că face parte din presă atunci când a fost împușcată. Or dacă trăgătorul nu a observat aceste detalii, cum a putut să tragă de la o distanță atât de mare – estimată la 200 de metri.

Mai mult decât atât, nu este prima oară când acțiunile Israelului pun în pericol integritatea jurnaliștilor aflați în zone sensibile. În mai 2021, clădirea care adăpostea sediile mai multor publicații internaționale, printre care și AP și Al Jazeera, a fost dărâmată de rachetele israeliene. Din fericire, atât jurnaliștii cât și alți locatari ai blocului au ieșit la timp din clădire.

În mod oficial, Israel susține că bombardarea clădirii a fost necesară pentru eliminarea unei rețele Hamas. Însă dat fiind faptul că nicio dovadă nu a fost găsită care să indice acest lucru, dar și că instituțiile media au suferit pierderi materiale majore, ONG-urile pentru protejarea drepturilor jurnaliștilor au ridicat întrebări.

citiți mai multe aici: ACȚIUNILE ISRAELULUI PUN LA ÎNDOIALĂ SIGURANȚA JURNALIȘTILOR INTERNAȚIIONALI AFLAȚI ÎN REGIUNE

Tot în aceeași perioadă, un jurnalist palestinian a fost ucis în decursul zilei de miercuri, în timpul unui atac aerian israelian asupra Fâșiei Gaza. Yusuf Abu Hussein, care lucra pentru postul de radio The Voice of Al-Alqsa afiliat Hamas, și-a pierdut viața după ce etajele superioare ale clădirii în care locuia au fost lovite de bombe. Locatarii clădirii nu au primit niciun avertisment din partea autorităților israeliene, care știau că Hussein este jurnalist.

Cu câteva zile înainte de distrugerea turnului al-Jalaa și uciderea jurnalistului Yusuf Abu Hussein, sediul televiziunii pentru care el lucra și despre care israelienii spun că era folosită de Hamas a fost pusă la pâmânt.

Anterior, Curții Penale Internaționale i-a fost solicitat să investigheze acțiunile Israelului vizavi de jurnaliști: în primăvara anului 2018, RSF a sesizat CPI pentru „ţintirea intenţionată de către armata israeliană a câtorva zeci de jurnalişti palestinieni care acopereau protestele cunoscute sub denumirea de Marele Marş al Reîntoarcerii”. 

Așa că reacțiile ce au urmat raportului USSC este de înțeles. Israel a făcut foarte puțin în ultima vreme pentru a redobândi încrederea jurnaliștilor palestinieni și internaționali, prin protejarea acestora – și nu folosirea drept scut în lupta teritorială.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri