
SUA se așteaptă ca acordul de vânzare a TikTok să se finalizeze până pe 5 aprilie
Oficialii din SUA, printre care și vicepreședintele JD Vance, sunt de părere că acordul de vânzare a TikTok va fi finalizat până pe 5 aprilie, data limită oferită de președintele Donald Trump. Detaliile despre negocierile dintre reprezentanții administrației Trump, companiile interesate de achiziție și TikTok sunt în continuare ținute departe de spațiul public, însă Oracle pare cea mai apropiată de a încheia un acord.
Într-o serie de răspunsuri acordate presei, JD Vance a declarat că termenii generali ai unui acord prin care TikTok va fi preluată de o companie americană va fi gata până la data limită de la începutul lunii aprilie.
„Aproape sigur va exista un acord la nivel înalt care cred că satisface preocupările noastre de securitate națională și va permite existența unei firme TikTok americană și distinctă”, a spus vicepreședintele SUA, citat de Reuters.
Amănuntele acestui posibil acord ar urma să fie stabilite după 5 aprilie, însă administrația Trump e încrezătoare că negocierile vor fi încheiate cu succes în timp util. Întreaga situație continuă să rămână volatilă, asta după ce în luna martie negocierile păreau că stagnează.
TikTok încă nu discutase cu vreuna dintre companiile interesate, însă surse citate de Politico afirmă acum că Oracle este cea mai aproape de a prelua activitatea TikTok și este și preferata ByteDance, compania-mamă a rețelei de socializare.
Oracle are un istoric cu TikTok; compania lucrează deja cu TikTok în materie de infrastructură vitală și găzduiește datele utilizatorilor americani ai platformei. În teorie, algoritmul, colectarea datelor și actualizările software ar fi sub controlul Oracle – ca o extindere a ceea ce face în prezent.
Cine controlează algoritmul?
Mai mulți legiuitori din partidul Republican sunt sceptici că Oracle va putea să satisfacă îngrijorările legate de siguranța națională și asta pentru că algoritmul TikTok nu poate fi controlat sau rupt în totalitate de ByteDance și, deci, nici de China.
Dacă algoritmul nu este reconstruit de la zero de Oracle sau dacă ByteDance va păstra un rol în operațiunile noii companii americane TikTok, atunci influența chinezească de care guvernul SUA vrea să scape nu va dispărea.
Important de notat că până în acest moment nu există dovezi clare care indică că algoritmul TikTok ar fi manipulat de Beijing, cu atât mai puțin într-o manieră care să pună siguranța națională a SUA în pericol.
Devine tot mai clar că situația TikTok a devenit o altă bătălie pe care administrația Trump o poartă cu China, pe lângă războiul tarifelor pe care l-a început deja. ByteDance are sediul la Beijing, iar asta înseamnă că nu poate vinde TikTok fără ca guvernul chinez să își dea acordul.
Deși nu a făcut multe declarații în acest sens, China e pregătită să adopte o abordare la fel de dură ca SUA și ar fi chiar dispusă să lase divizia americană a TikTok să dispară complet, decât să o vândă în condițiile existente în prezent. Beijingul ar vrea să negocieze o situație mai bună și concesii din partea lui Trump, atât la nivel economic, cât și în sectorul tech, conform unor surse citate de The Washington Post.
Rămâne de văzut ce se întâmpla cu TikTok, în lipsa unui plan concret pentru următoare perioada și a unor negocieri clare. Ce este limpede e că Donald Trump a profitat de o situație politică delicată și a pornit o întreagă manevră (la fel de politizată) prin care SUA să achiziționeze una dintre cele mai populare platforme de social media.
1 Comentariu
Articole asemănătoare
Japonia vrea să folosească inteligența artificială pentru a analiza campaniile străine de dezinformare
De ce Facebook nu e doar o lupă pentru comportamentele negative din societate
”Vladimir Putin e bun”. Conturi pro-Kremlin, blocate de Twitch
YouTube a blocat conturile unor televiziuni ucrainene, asociate cu un aliat al Kremlinului
Minciuna lui Călin Georgescu despre depunerea candidaturii, demontată