Statul maltez, vinovat pentru asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Statul maltez s-ar face vinovat pentru moartea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, asasinată în octombrie 2017 după ce o bombă a fost plasată în mașina sa. Concluziile aparțin unei anchete judiciare desfășurate de un complet de trei judecători.

Într-un raport de 437 de pagini, ancheta subliniază că în timp ce statul nu este direct responsabil pentru moartea jurnalistei de investigații, autoritățile nu au făcut totul pentru a preveni pericolele la care ea era expusă prin prisma muncii sale, informează Knowherenews.

Mai mult decât atât, judecătorul Michael Mallia, fostul judecător-șef Joseph Said Pullicino și judecătoarea Abigail Lofaro afirmă că „a fost creată o cultură a impunității din cele mai înalte nivele ale puterii din Castilia, tentaculele cărora s-au răspândit apoi la alte instituții, precum poliția și autoritățile de reglementare, ducând la un colaps al statului de drept”. 

Motivul asasinării, se mai arată în raport, ar fi investigațiile sale, care ar fi putut duce la ruinarea planurilor marilor afaceri, precum și destabilitazarea guvernului – lucru care s-a și întâmplat după ce aceasta a dovedit legătura premierului de la acea vreme, Joseph Muscat, de scandalul Panama Papers. Articolul în cauză a dus la alegeri anticipate.

Comisia de anchetă recunoaște că dezvăluirile făcute de Daphne Caruana Galizia în ultimii săi ani de viață au făcut-o pe aceasta „singura opoziție din țară”, așa cum a numit-o Muscat, fapt pentru care mulți oameni au beneficiat de pe urma morții sale.

„Acest lucru a fost făcut pentru a limita în primul rând daunele celor de la putere, precum și pentru a limita daunele celor care doresc să avanseze proiecte pentru propriul lor câștig personal”, se mai arată în raport.

Un alt lucru remarcat în cadrul anchetei este că protecția poliției a fost retrasă de guvern înainte de asasinare, fapt ce a oferit asasinilor cadrul potrivit pentru a acționa. Privarea de protecție, împreună cu cultura impunității și starea de hibernare în care se aflau instituțiile au creat un climat de risc pentru jurnalist, „în care cei care au dorit și au reușit să o elimine au găsit prilejul perfect de a o face. Oricine a planificat și a efectuat asasinatul a făcut acest lucru știind că va fi protejat de cei care ar fi interesați să o reducă la tăcere pe jurnalistă”.

Yorgen Fenech, un om de afaceri cu legături guvernamentale strânse, este considerat de către procurori a fi în spatele asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia. Fenech își susține nevinovăția.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri