Sputnik.md denaturează un sondaj care arată că românii percep Rusia drept principala amenințare

Sputnik.md, platforma oficială de dezinformare a Federației Ruse obișnuită să elogieze personaje politice problematice din România (vezi Dăncilă lăudată în Sputnik pentru „dialogul foarte curajos” cu Erdoğan sau Ministru român, lăudat în Sputnik pentru o declarație controversată la adresa parteneriatului cu SUA), aruncă acum în spațiul online o știre falsă. Concret, un sondaj realizat de Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde care arată că românii percep Rusia drept principala amenințare la adresa intereselor naționale ale României (31% Rusia, la mare distanță față de următoarea clasată, Ungaria cu 9%) este prezentat într-o notă complet diferită.

Tehnica folosită de cei de la Sputnik.md este prezentarea trunchiată a informațiilor. Astfel publicația a extras din sondaj singura întrebare cu răspuns favorabil pentru Rusia, și anume cea referitoare la îmbunătățirea relațiilor cu Rusia, la care 47% dintre români au spus „DA”. „Circa 47% dintre români consideră că ar trebui îmbunătăţite relaţiile cu Rusia, în timp ce 29% spun că ar trebui să rămână la fel, iar 24% consideră că România ar trebui să se distanţeze cât mai mult”, scrie Sputnik.md.

Sputnik.md

Trunchierea informației, coroborată cu titlul derutant, „Studiu: Aproape jumătate dintre români doresc o relație mai bună cu Rusia”, induce publicul în eroare. În același sondaj al Grupului Avangarde se arată că 68% dintre români își doresc strângerea relațiilor bilaterale cu Franța.

Studiul arată că Rusia este percepută de cei mai mulți români drept principala amenințare și că se află la coada listei de țări cu care românii vor să aibă cele mai strânse relații. Sputnik.md pune această problemă pe seama „crizei de comunicare” dintre Rusia și statele din Uniunea Europeană, implicit România, lăudând inițiativele de găsire a unor noi formate de cooperare, precum cel întreprins de europarlamentarul român Cătălin Ivan. Nu se specifică nicăieri în schimb de amenințarea militară pe care o reprezintă Federația Rusă pentru securitatea României.

Sondajul Avangarde mai arată pro-americanismul este foarte ridicat în rândul populației din România. Potrivit cercetării, Statele Unite reprezintă țara cu care românii își doresc să aibă cele mai strânse relații bilaterale, să fie principalul partener strategic al României și să susțină în continuare lupta anticorupție. Mai mult, 53% dintre români cred că NATO ar trebui să își păstreze la fel ca acum prezența militară în țara noastră, în vreme ce 33% vor o creștere a numărului de militari din partea Alianței pe teritoriul național. Cât despre scutul anti-rachetă de la Deveselu, 59% dintre români cred că acesta este un lucru bun, 20% îl consideră nociv, iar alți 21% nu știu despre ce este vorba. Cifrele acestea nu ar trebui să ne surprindă ținând cont că Statele Unite reprezintă principalul furnizor de securitate pentru țara noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *