Spirala dezinformării continuă: vaccinul anti-COVID nu produce variola maimuței

În rândul celor care studiază fenomenul dezinformării, există un sentiment că cei care mai ieri erau coronasceptici, astăzi au căpătat un sentiment pro-Putin, mulțumită războiului din Ucraina. Însă răspândirea variolei maimuței pe continentul european a oferit unor personaje discutabile, precum Alex Jones, să revină la ce la place mai mult: COVID-19.

Într-unul dintre episoadele recente ale show-ului Infowars, Alex Jones a încercat să facă o legătură între epidemia de variolă a maimuței și vaccinurile COVID-19 produse de AstraZeneca și Johnson & Johnson.

„Variola maimuței apare în peste 20 de țări. În toată Europa, în SUA, peste tot. Peste tot sunt oameni care iau AstraZeneca și J&J. Pentru că ce sunt AstraZeneca și J&J? Sunt vectori virali care injectează genomul unui cimpanzeu în celulele tale”, spune Jones, într-un segment al emisiunii.

Erorile de logică salvează teoriile conspirației

Argumentul indus de autorul din spatele Infowars este că, dacă cele două vaccinuri există în zonele unde au fost raportate cazuri de variola maimuței, atunci trebuie să existe o legătură între cele două. În fapt, Alex Jones se folosește de o eroare de logică pentru a-și influența publicul: post hoc ergo propter hoc, prescurtat pur și simplu ”post hoc fallacy”: dacă variola maimuței a apărut după vaccinurile COVID, atunci boala este cauzată de serurile de imunizare.

Un alt tertip la care apelează – cu sau fără știință – omul din spatele Infowars este generalizarea grăbită. După cum îi spune și numele, presupune formularea unei ipoteze pe câteva exemple, în detrimentul unor dovezi substanțiale. În acest caz, Jones afirmă că peste tot unde au fost folosite vaccinurile de la AstraZeneca și Johnson&Johnson, au apărut cazuri de variola maimuței. Argumentul este parțial valabil, căci dacă am compara două hărți, una care indică cazurile de variola maimuței și alta care arată țările unde au fost folosite cele două seruri anti-COVID, am observa că acestea nu se potrivesc.

O hartă care arată distribuția vaccinurilor pe glob până la 16 mai 2021.         sursa: jurnalul medical BMJ

 

Harta indică țările non-endemice care au raportat cazuri variola maimuței între 13 și 21 mai 2022.                  sursa: Organizația Mondială a Sănătății

În ilustrațiile de mai sus, se poate observa că nu toate statele care au folosit serurile produse de AstraZeneca și J&J pentru imunizarea împotriva COVID au raportat cazuri de variola maimuței. În fapt, „toată Europa” la care se referă Jones este doar vestul Europei – țările aflate în zona centrală și de est neraportând, până la momentul redactării acestui material, niciun caz de monkeypox.

România vs teoria Infowars

Cel mai apropiat exemplu de noi este chiar țara noastră. Conform datelor puse la dispoziție CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, peste două milioane de români se vaccinaseră până pe 12 martie 2022 cu Jenssen (J&J). Numărul persoanelor care au primit Vaxzevria (AstraZeneca) era de peste 400 de mii. Niciunul dintre acești oameni, însă, nu a fost diagnosticat cu variola maimuței. Situații similare se găsesc și în alte țări aflate în proximitatea României.

Evidența vaccinărilor, până pe 12 martie 2022.        sursa: INSP/CNCAV

Niciunul dintre acești oameni, însă, nu a fost diagnosticat cu variola maimuței – pe lângă faptul că afirmațiile pe care Jones la face în legătură cu „vectorii virali care injectează genomul unui cimpanzeu în celulele tale” nu sunt reale, după cum explică Forbes în acest articol.

Scăderea numărului de cazuri de COVID în întreaga lume a dus și la o domolire a ”influencerilor” conspiraționiști. Totuși, să nu ne bucurăm prea devreme: aceștia vor continua să găsească subiecte despre care să vorbească, în funcție de interesul oamenilor de la acea vreme.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri