Sondaj IRES. Jurnaliștii n-ar putea să-i convingă pe români să se vaccineze, însă preoții și primarii au mai multe șanse

Un sondaj realizat recent de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie arată că românii au aflat cele mai multe informații despre campania de vaccinare de la televizor și din online, însă un jurnalist n-ar putea să îi convingă atunci când vine vorba de imunizare. Mai multe șanse au medicii, familia, prietenii, dar și preoții și primarii.

Dintre respondenți, 79% au afirmat că au auzit despre campania de informare desfășurată de Guvern, în timp ce 29% nu știau despre ce e vorba. Dintre cei care sunt la curent cu campania, nouă din zece persoane au aflat de la televizor, o treime a aflat informații de pe internet, o cincime a auzit detalii la radio, iar o altă cincime a aflat de pe Facebook, conform Paginademedia.ro.

Întrebate dacă știu vreo persoană celebră care i-ar determina să se vaccineze, participanții la studiu i-au clasat pe Klaus Iohannis și pe Raed Arafat pe principalele două locuri. Colonelul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei și cel care apare în două spoturi publicitare, este abia pe locul șapte, cu 3%.

Mai mult decât atât, cei care ar putea să convingă cei mai mulți români să se vaccineze ar fi medicii de familie (62%). Alte variante de răspuns oferite de respondenți la întrebarea ”Care dintre următoarele persoane v-ar determina să fiți mai deschis să vă vaccinați împotriva COVID-19, dacă v-ar recomanda acest lucru” au fost: copiii (43%), psihologul (32%), prietenii/cunoscuții (32%), părinții (31%), farmacistul (28%), primarul localității (28%), preotul (27%), celebrități (25%), angajatorul (25%), jurnnaliști (25%). 

O altă concluzie a sondajului este că aproape 8 din 10 români spun că au o părere bună și foarte bună despre vaccinuri, dar și că teama de reacții adverse este motivul principal care stă la baza opiniei defavorabile privind vaccinurile.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri