UPDATE Ce spune Ministerul Sănătății / Sistemul medical din România, ținta unor atacuri cibernetice

UPDATE 11:30 Într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a afirmat că spitalul Victor Babeș din Capitală nu poate prelua pacienți și face analize, întrucât sistemul a fost infectat cu virusul ransomware. Totuși, acesta nu ar fi singurul afectat din București: alte patru urmează a fi identificate.

Sorina Pintea a mai afirmat că spitalele care și-au pierdut datele ori au fost recuperate de informaticieni, ori au plătit.

„Avem informaţii că există atacuri cibernetice asupra unor cinci spitale din Bucureşti, unul fiind Spitalul „Victor Babeş”. Pe celelalte le identificăm. Am solicitat direcţiilor de sănătate publică din ţară să ne transmită dacă în raza coordonată există spitale afectate. Incidente izolate au mai existat. Incidente când spitalele şi-au pierdut datele care au fost recuperate de informaticieni sau contra cost. Ultimul este spitalul din Huşi, care şi-a pierdut toate datele referitoare la pacienţi”, a declarat Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă, conform Ziarulfinanciar.ro.

––––––––––-

Sistemul de sănătate din România a fost ținta unor hackeri, după ce mai multe spitale au fost afectate de un virus de tip ransomware.

Avertizarea a venit de la Centrul naţional de răspuns la incidente de securitate cibernetică, care a afirmat în decursul zilei de ieri că „a identificat o creştere semnificativă a atacurilor cu aplicaţii maliţioase de tip ransomware, atacatorii şi-au îndreptat atenţia în special către instituţii din domeniul sănătăţii, numărul entităţilor afectate fiind în creştere”, conform comunicatului publicat pe site.

Directorul CERT-RO spune că un spital din județul Alba a fost nevoit să sune la numărul 1911 și au transmis astfel autorităților că se confruntă cu un atac cibernetic.

Malware-ul de tip ransomware blochează fișierele infectate și permite deblocarea acestora doar după ce a fost achitată o sumă de bani. Centrul naţional de răspuns la incidente de securitate cibernetică îi sfătuiește pe utilizatori și pe specialiștii din domeniul IT să respecte regulile pentru a preveni infectarea cu acest tip de virus, precum:

  • să nu deschidă fișierele primite pe mail de la expeditori necunoscuți;
  • evitarea reclamelor care promit câștiguri rapide, doar cu un click;
  • updatarea device-urilor și instalarea unor soluţii de securitate.

CERT-RO informează că oricine întâlnește probleme de securitate să sune la numărul 1911.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *