România, văzută prin ochii unui jurnalist elvețian: În cel mai rău caz se distruge imaginea țării

Un jurnalist elvețian, corespondent pentru Europa de Est a postului radio SRF 4 News, a prezentat în timpul unei emisiuni situația României, în contextul în care țara noastră se va afla, timp de șase luni, la vârful Consiliului UE.

Peter Balzli a subliniat importanța pentru români rolului primit la începutul anului 2019, dar că situația oamenilor de rând este dificilă, iar tensiunile politice stârnesc îngrijorări interne și externe: ”Țara e în criză politică și economia e înghițită de corupție. Mulți se întreabă dacă România va face față. Cetățenii români se mândresc că preiau conducerea UE. Opoziția acuză că un guvern corupt nu poate reprezenta cu demnitate țara. În istoria UE nu s-a întâlnit o situație similară. Există un război deschis între Președintele Klaus Werner Iohannis și Guvern”. Conform G4Media, Balzi a mai spus: În schimb, viața de zi cu zi a oamenilor este alta – salarii mici și costuri de viața ridicate. Oamenii au două-trei joburi pentru a face față cheltuielilor. Oamenii sunt îngrijorați că se distruge statul de drept”.

Corespondentul postului elvețian s-a mai referit și la problema corupției, care ”nu poate fi stăpânită”. Aceasta se întinde pe toate ramurile sociale și profesionale, spune jurnalistul, care a mai dat exemplul fostului ministru de finanțe Remeș, care ”a primit șpagă cârnați și țuică”.

”Corupția e o chestiune veche de decenii. Românii văd corupția ca o strategie de supraviețuire în viața de zi cu zi”, a mai punctat acesta.

Cât despre personajele politice din România, Bazli spune că liderul PSD, Liviu Dragnea ”este cu un picior în pușcărie”, în timp ce Iohannis este văzut drept ”integru” și că ”luptă împotriva corupției”. Referitor la președinția Consiliului UE, ”în cel mai bun caz”, șeful statului ar salva-o. ”În cel mai rău caz se distruge imaginea țării prin eliminarea democrației și a statului de drept”, a concluzionat acesta.