Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, văzută de presa străină: bani de la buget și îmbulzeală

Catedrala Mântuirii Neamului a reușit să stârnească controverse nu numai în țară, dar și în afara granițelor: presa internațională a fost la curent cu evoluția evenimentelor de duminică, când peste 30 de mii de oameni au participat la slujba de sfințire.

Majoritatea criticilor adresate atât Bisericii Ortodoxe Române, cât și statului, se referă la sursa banilor din care monumentul a fost ridicat. Acest aspect nu a fost scăpat din vedere nici de publicații precum Radio Free Europe / Radio Liberty, care notează: ”Cu trei sferturi din suma provenită din fonduri publice, costul a creat controverse într-o țară în care investițiile în infrastructură, cum ar fi spitalele, sunt extrem de necesare”. O afirmație asemănătoare găsim și la The Washington Post”Criticii spun că banii ar fi fost cheltuiți mai bine în școli și spitale. Statul plătește salariile preoților și pentru întreținerea bisericii.” 

Channel News Asia afirmă că, în ciuda numeroaselor critici, ”guverne succesive în ultimul deceniu au pus banii în speranța de a câștiga în schimb sprijinul puternic al Bisericii Ortodoxe”. La Croix International adaugă că există controverse în jurul afirmației că ”este aproape gata Catedrala”, criticii argumentând ”că vor fi necesare mai mulți ani de muncă și milioane de euro mai mult în fondurile publice și bisericești”.

Nici îmbulzeala produsă după terminarea slujbei nu a scăpat neobservată. The Guardian subliniază că ”temperamentele s-au sfâșiat după ce credincioșii au încercat să-și împingă drumul prin liniile de poliție după ce au căpătat ore întregi pentru a vizita catedrala. Purtătorul de cuvânt al poliției de război, Georgian Enache, a cerut calm, spunând că credincioșii „datorită oboselii, nerăbdarea au forțat calea lor”, trecând prin liniile de poliție pe treptele catedralei.”

Associated Press scrie că zeci de mii de români au îndurat ore în şir vremea friguroasă pentru a participa la sfinţirea Catedralei, dar că evenimentul a fost umbrit de încercările credincioşilor de a forţa cordonul de jandarmi.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri