Separatiștii pro-ruși susțin că un bărbat și-a pierdut piciorul din cauza Ucrainei. ”Victima” purta, de fapt, o proteză

Un video publicat de separatiștii pro-ruși din Donețsk și preluat de site-ul de investigații Bellingcat, pe Twitter, a stârnit un val de glume și indignare la adresa minciunilor fabricate de susținătorii regimului lui Putin. „Fake news cu ketchup”, scris un utilizator în comentarii. Atenție, însă, imaginile pot avea impact emoțional – chiar dacă sunt un fals.

În imaginile redistribuite de jurnalistul Oliver Alexander, se poate vedea cum un bărbat și-a pierdut piciorul în așa-zisele bombardamente executate de Ucraina. Un bărbat încearcă să îi bandajeze piciorul, în timp ce o altă persoană îi bandajează capul (și îi pune bandajul parțial pe ochi). În tot acest timp, victima urlă de durere și se atinge pe piciorul însângerat.

În mod ironic, nu-i rămâne nicio urmă de sânge pe mână. Nici pe jos nu se poate vedea prea mult sânge, în ciuda faptului că forțele Republicii Populare Donețsk susțin că piciorul bărbatului ar fi fost spulberat de explozie. Mai mult, nici piciorul pierdut nu-i tocmai pierdut, ci a fost înlocuit de o proteză.

„Pe măsură ce îl mișcă, puteți vedea că de fapt are deja o proteză pe acel picior. Propaganda atinge cote nebunești”, scrie jurnalistul Bellingcat, pe contul său de Twitter.

În capturile de ecran surprinse de Bellingcat și alți utilizatori de Twitter, se poate observa că presupusa victimă poartă, pe sub pantalonii rupți, o șosetă pentru proteză. În fapt, bucata de metal care intră în proteză este vizinilă și ea, din cauza culorii argintii. În comentarii, o persoană a comparat captura de ecran cu o imagine de produs a unui ciorap compresiv, folosit de persoanele care au nevoie de o proteză.

Opera de artă a separatiștilor pro-ruși a primit review-uri negative pe Twitter

Proasta regizare din partea forțelor separatiste aflate în estul Ucrainei a stârnit un val de glume. În secțiunea de comentarii a tweeturilor realizate atât de Oliver Alexander, cât și de contul oficial al Bellingcat, utilizatorii au evidențiat toate greșelile din clipul video.

Una dintre acestea este lipsa sângelui, în ciuda faptului că DPR susține că piciorul bărbatului a fost aruncat în aer. Un utilizator a afirmat: „Fake news cu ketchup”, în timp ce altul face o remarcă ironică cu privire la cei doi stropi de sânge fals de pe jos: „Repede, cineva să aducă un garou înainte să piardă tot sângele”. 

Alte persoane remarcă efortul pe care așa-zisă victimă îl face pentru a țipa. „Speră să câștige un Oscar?”, întreabă un utilizator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *