Semnalul tras de Code4Romania, în seara alegerilor: „Autoritățile au făcut un pas în spate în asigurarea transparenței”

Code4Romania, organizația non-profit ce se ocupă cu urmărirea independentă a numărării votului, a tras un semnal de alarmă, după închiderea urnelor.

Echipa care dezvoltă platoforma rezultatevot.ro a publicat, în decursul serii de duminică, un mesaj pe pagina sa de Facebook în care atrage atenția că Autoritatea Electorală Permanentă a îngreunat procesul de urmărire a rezultatelor scrutinului.

„În această seară, într-un moment de interes major pentru societatea românească, autoritățile au făcut un pas în spate în asigurarea transparenței și bunei informări a publicului larg privind rezultatul alegerilor”, scrie ONG-ul.

Organizația explică că aplicația dezvoltată de Seriviciul de Telecomunicații Speciale ridică probleme, întrucât „fișierele nu mai pot fi preluate în flux automat fără un efort considerabil de decodificare a modului de livrare, denumire și expunere a informațiilor”, „structurarea informațiilor din aceste fișiere nu respectă reguli predictibile (candidații nu sunt așezați în ordinea de pe buletinul de vot – cea comunicată în prealabil și de către Biroul Electoral Central)”, „seturile de date sunt amestecate (unele dintre arhive, deși provin din link-uri care se referă la un anumit județ, conțin fișiere provenind din alte județe)”. 

Membrii Code4Romania fac apel la autorități să transparentizeze procesul până la următoarea rundă de alegeri, care va avea loc pe 6 decembrie, întrucât „claritatea și deschiderea datelor nu sunt un moft, ci o dovadă de transparență și respect pentru informarea propriilor cetățeni”.

Când a revenit live platforma rezultatevot.ro

Problema a fost remediată între timp, iar Code4Romania a putut să actualizeze datele de pe platforma sa. Cu puțin înainte de ora cinci dimineața, ONG-ul anunța pe social media„a reușit să facă ordine în haosul de date trimise de AEP și am reluat transmiterea live a rezultatelor parțiale”.

Cu toate astea, site-ul nu a putut să fie accesat o perioadă de toată lumea, revenindu-și cu puțin după ora 10.

Amintim că rezultatele parțiale ale exit-pollului CURS-Avangarde de la ora 19:30 îl dădeau câștigător pe Nicușor Dan, cu 47,2%. Principala sa contra-candidată, Gabriela Firea, se afla în urmă cu opt procente.

Rezultatele parțiale ale numărătorii voturilor au mai scăzut diferența dintre cei doi, candidatul independent aflându-se în acest moment la doar cinci procente în fața propunerii PSD.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri