Șeful spionajului rus dă vina pe serviciile occidentale pentru atacul cibernetic asupra SolarWinds

Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe din Rusia (SVR), a afirmat într-un interviu acordat BBC că de vină pentru atacul cibernetic asupra companiei SolarWinds nu ar fi agenția sa, ci serviciile occidentale.

În cadrul articolului, Narîșkin a spus că ar fi vrut ca Rusia să fi pus la cale atacul asupra SolarWinds, care a vizat bazele de date ale mai multor agenții guvernamentale, însă nu este meritul său: „Aș fi măgulit să aud o asemenea apreciere la adresa serviciului pe care îl conduc. O înaltă apreciere. Dar nu am dreptul să-mi arog realizările altora ca fiind ale mele”, conform Digi24.

Mai mult, acesta spune că toate acuzațiile țările vestice la adresa Rusiei privind „atacuri cibernetice, otrăviri, ingerințe în alegerile electorale” sunt „atât de aburde, iar în unele cazuri chiar jalnice, încât (…) nici nu merită comentate. Aceste acuzații sunt ca un roman polițist prost”.

Totuși, șeful SVR a găsit un posibil vinovat: serviciile de informații de peste ocean, citând un document făcut public de Edward Snowden, în 2013. Pasajul citat de Narîșkin afirmă: „folosind un parteneriat secret cu companiile tech și furnizorii de internet, agențiile de informații ale SUA și Marii Britanii au introdus vulnerabilități secrete în software-urile comerciale de criptare”. 

„Eu nu pretind că acest atac a fost purtat de o agenție a Statelor Unite, dar tactica este similară”, a concluzionat Serghei Narîșkin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *