Șeful spionajului din Republica Moldova: Rusia plănuiește să intervină în alegeri

În drumul spre ascensiunea în UE, Republica Moldova se confruntă cu numeroase amenințări din partea Federației Ruse, care încearcă să intervină în diferite moduri pentru a împiedica Chișinăul să adere la blocul european.

Șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteață, a declarat că deține informații care indică faptul că Rusia intenționează să intervină în referendumul de integrare a țării în UE, programat pentru toamna anului 2024. O altă țintă ar fi alegerile parlamentare din iulie 2025, conform Balkan Insight.

„Acum ei încearcă să finalizeze următoarele două etape, să intervină în procesele electorale din acest an. Avem informații că se încearcă compromiterea referendumului pentru integrare europeană, să intervină în alegerile prezidențiale și să denigreze instituțiile politice și candidații care vor promova aderarea la UE”, a declarat Musteață.

Directorul agenției moldovenești de informații a mai explicat că Kremlinul sprijină diferite tipuri de actori politici care, odată aleși, vor acționa în numele Rusiei: „Actori politici pro-ruși declarați în mod deschis, au legături directe și confirmate cu serviciile speciale rusești, consultanți politici, grupuri de crimă organizată sub conducerea Kremlinului, grupuri oligarhice și actori politici care declară că susțin statul, ascunzându-se în spatele unor politici externe neutre, declarând că apără interesul național, neutralitatea și statalitatea, dar, de fapt, scopul lor este de a servi Moscova într-o formă camuflată”. 

Unul dintre cei aflați pe statul de plată al moscovei este oligarhul Ilan Șor, cel care în prezent ar susține adoptarea unei legi abuzive împotriva presei, în Găgăuzia. Adunarea Populară a Găgăuziei este așteptată să voteze asupra unui set de legi care vor obliga instituțiile media să dețină autorizație de funcționare, limitând astfel drepturile presei independente din regiune, dar și să crească procentul de programe în limba rusă.

„Această strategie poate fi deja văzută public. Aceste forțe vor promova mesajul fals că aderarea Republicii Moldova la UE ar afecta suveranitatea țării”, a declarat Musteață.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri