Scrisoarea lui Giuliani, sub lupa lui Cristian Pîrvulescu: Vorbim de o campanie de lobby EXCLUSIV

Scrisoarea trimisă luni dimineață de către avocatul lui Donald Trump, Rudolph Giuliani, către oficiali români, a făcut valuri în presa românească.

În acest context, Editiadedimineata.ro a luat legătura cu analistul politic Cristian Pîrvulescu, care a comentat pe larg subiectul din punctul de vedere al unui specialist.

Întrebat ce părere are despre această scrisoare, Pîrvulescu a declarat: „Ca și scrisoarea fostului șef FBI, Louis Freeh, scrisoarea domnului Giuliani se înscrie într-o campanie care este comandată de persoane din România și care urmărește să legitimeze o serie de acțiuni ale majorității parlamentare și ale Guvernului în ceea ce privește modificarea legilor justiției, încheierea procesului, schimbarea șefilor Parchetelor și preluarea controlului asupra SRI. Scrisoarea domnului Giuliani este o scrisoare a unei persoane fizice, nu are niciun fel de implicații asupra poziției Guvernului SUA. De altfel, Ambasada SUA a precizat că nu face comentarii asupra pozițiilor pe care persoanele fizice le exprimă față de România. Evident, în spațiul public românesc, această scrisoare este interpretată în moduri diferite, pentru că domnul Giuliani, de câteva luni bune, este și avocatul președintelui Trump, așa cum nici domnul Louis Freeh, care a fost director FBI între 1993 și 2001, nu este străin de afacerile familiei Trump. Vorbim de o campanie de lobby care nu este dusă în SUA, ci în România, aceste două scrisori, prima publicată joi, a doua publicată luni, între cele două fiind dat publicității și așa numitul protocol secret PG-SRI, sunt gândite în linia unei campanii românești, care vizează legitimarea unor acțiuni care să ducă la schimbarea procurorului general, respectiv la suspendarea președintelui și schimbarea directorului SRI. ”

În ceea ce privește efectele asupra imaginii României pe plan internațional după această scrisoare, analistul politic este ferm convins că: „Imaginea României nu este afectată de scrisoarea domnului Giuliani, un personaj mai mult decât controversat, imaginea României este afectată de intervenția violentă a Jandarmeriei împotriva manifestanților în 10 august. De altfel, întreaga campanie trebuie pusă în acest context. Domnul Giuliani a făcut în ultima săptămână obiectul unor glume și reflecții, după ce la o emisiune de la MBC a declarant că adevărul nu este adevărat, apropo de verdictele în două cazuri care îl vizau pe președintele Trump, a insistat asupra acestui punct de vedere, vă dați seama cât de hilară pare această informație și cum a fost privit domnul Giuliani pe plan international. Unul dintre foștii directori ai FBI spunea că dacă domnul Giuliani folosește astfel de formule, înseamnă că domnul Trump are o problemă serioasă în ceea ce privește ancheta procurorului special Mueller, referitoare la ingerențele Rusiei în campania americană. Deci trebuie să privim și credibilitatea celor doi care au trimis scrisori, domnul Freeh nu este doar avocatul domnului Avramescu, ci este implicat în relații cu grupuri de oameni de afaceri și avocați ruși care s-au întâlnit cu Trump Jr. în iunie 2016, eveniment care este anchetat de Robert Mueller. Domnul Giuliani încearcă cu disperare să asigure opinia publică americană că președintele Trump nu poate fi suspendat și că nici nu ar trebui să fie anchetat de către procurorul Mueller. Observați că cele două personaje sunt legate de scandalul intervenției ruse în campania americană din 2016, ceea ce ne arată cam care este grupul de lobby care este folosit de către personaje din România, nu știm cine, dar putem bănui.”

Citiți și: Telefonul fără fir cu decredibilizarea instituțiilor statului: lobby plătit de români influenți

Cristian Pîrvulescu consideră că această scrisoare este folosită într-o  campanie de influențare a opiniei publice din România, pentru a produce confuzie: „Domnul Giuliani nu este oficial extern. Este un avocat care are 74 de ani și care nu are niciun fel de poziție publică, domnia sa exprimă o poziție privată. A fost primar al New York-ului din 2001, deci de 17 ani, nu mai deține niciun fel de poziție oficială, a fost din când în când cooptat în diferite comitete care analizau atentatele din 11 septembrie, dar a eșuat în toate încercările de a ocupa poziții publice. Ca urmare, este o scrisoare privată, care este folosită într-o  campanie de influențare a opiniei publice din România, pentru a produce confuzie, pentru a deturna discuția de la violențele Jandarmeriei și derviva iliberală a statului la problemele pe care actuala majoritate le consideră importante, cum ar fi restabilirea autentică a statului de drept, care în retorica actualei majorități, înseamnă preluarea controlului justiției. Deci vorbim de scrisori care au rolul de a susține o campanie mediatică internă și de a o justifica, dar amandouă nu au niciun fel de poziție oficială.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *