Șapte jurnaliști chinezi sunt încă reținuți pentru raportarea focarului Covid-19, la un an de la izbucnirea epidemiei

Curând se împlinește un an de când primele cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 au fost raportate în Wuhan, însă Beijingul încă nu a eliberat șapte jurnaliști care au publicat reportaje despre focar.

De la izbucnirea crizei epidemiologice din China, regimul de la Beijing și-a intensificat eforturile de suprimare a presei și a rețelelor sociale. Una dintre metodele adoptate de Partidul Comunist a fost de a-i  arestat pe cei care încercau să arate problemele, conform RSF.

De atunci, nu mai puțin zece jurnaliști și comentatori au fost reținuți. Șapte dintre ei rămân în spatele gratiilor sau nu se știe nimic despre situația lor. Dintre ei, doar doi au fost judecați.

  • Zhang Zhan, fost avocat și jurnalist, a fost condamnat la patru ani de închisoare pe 28 decembrie 2020 sub acuzația de „creare de conflicte și provocarea problemelor” pentru raportarea în direct din orașul Wuhan în timpul focarului Covid-19.
  • Comentatorul politic Ren Zhiqiang a fost condamnat la 18 ani de închisoare pe 22 septembrie 2020 pentru presupuse acuzații de corupție, după ce a evidențiat eșecurile regimului în tratarea pandemiei.
  • Comentatorul politic Guo Quan, în vârstă de 52 de ani, a fost reținut de la 31 ianuarie în orașul Nanjing pentru presupusele acuzații de „subversiune a puterii de stat”, după ce a raportat online despre izbucnirea Covid-19.
  • Cai Wei și Chen Mei, activiști pentru libertatea de exprimare, au fost arestați pe 19 aprilie sub acuzații similare ca cea a lui Zhan, după ce au repostat articole cenzurate privind Covid-19. Aceștia își așteaptă procesul, programat pentru aprilie 2021.
  • Jurnalistul independent Chen Qiushi a fost pus în carantină forțată la 6 februarie 2020 după ce a postat videoclipuri pe blogul său, care dezvăluie haosul din spitalele din Wuhan. Se crede că ar fi încă reținut.
  • Fang Bin, fost om de afaceri și jurnalist, a dispărut pe 9 februarie după ce a raportat despre suprasaturarea spitalului din orașul Wuhan și se crede că este reținut, deși locul în care se află nu a fost dezvăluit de regim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *