Rușii se tem de Guvern mult mai mult decât se tem de moarte

SAINT PETERSBURG, RUSSIA - MARCH 16: (RUSSIA OUT) Russian President Vladimir Putin gestures during his meeting with health workers at the Almazov Medical National Research Centre on March 16, 2018 in Saint Petersburg, Russia. The 2018 Russian Presidential Elections will take place on March 18. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)

Tensiunile din Rusia sunt frecvent prezentate de către presa internațională, cel mai recent scandal fiind legat de abuzurile la care Aleksei Navalnîi ar fi supus. Însă un studiu realizat anual arată că mai mult de jumătate dintre ruși se tem mai mult de Guvern decât de moarte.

Analiza institutului independent de sociologie Levada arată că două dintre principalele cinci îngrijorări ale rușilor sunt, în mod natural, legate de sănătate: 91% se declară anxioși gândindu-se că familia și prietenii s-ar putea îmbolnăvi, în timp ce 74 la sută se tem, ocazional sau permanent, că vor fi loviți de boală sau suferință personală, conform EUvsDisinfo.

Frica de moarte ocupă poziția a 10-a.

Toanele regimului inspiră frică

Studiul, realizat anual din 1994, mai arată că 77% dintre ruși se tem permanent de arbitraritatea autorităților, în timp ce un pic peste jumătate se tem permament de revenirea represiunilor în masă (52%).

Frica de un nou război mondial este, în prezent, exprimată de 62% dintre respondenți. Cel mai mic minim înregistrat a fost în 2015, iar de atunci trendul este ascendent. Un model similar este remarcat și la teama față de toanele statului, care a tot crescut din 2015 și până în prezent.

EUvsDisinfo notează că explicația stă în campaniile de propagandă lansate de Kremlin în 2015, care sugerează că va avea loc un iminent atac occidental asupra Rusiei.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri