Rusia susține că vaccinul britanic anti-COVID îi va transforma pe oameni în maimuțe

O campanie cel puțin bizară de dezinformare a fost dezvăluită de către publicația The Times. Rusia, prin presa de stat, încearcă să convingă publicul nu numai că vaccinul britanic împotriva COVID-19 este ineficient, dar și că îi va transforma pe oameni în maimuțe.

Argumentele folosite în cadrul emisiunii Vesti News susțin că vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford este periculos întrucât folosește un virus al cimpanzeilor. Așa cum vă puteți imagina, campania de dezinformare susține că efectele asupra corpului uman vor fi ”majore”, conform Huffington Post, care citează investigația The Times.

Boris Johnson, un viitor Bigfoot

Emisiunea a prezentat cu titlu de dovezi mai multe meme-uri care au circulat pe rețelele de socializare. Una dintre ele îl prezintă pe Boris Johnson cu cap de Bigfoot, ținând în mână un dosar intitulat ”AstraZeneca”. „Îmi place vaccinul meu Bigfoot”, este titlul care însoțește imaginea.

Russia spreads fake news claiming Oxford coronavirus vaccine will turn  people into MONKEYS | Daily Mail Online

O altă imagine prezintă un cimpanzeu cu o seringă și un halat de laborator, în fața unui tablou care prezintă o diagramă a evoluției inversă, în timp ce alta arată că oamenii care se aliniază în afara cortului AstraZeneca ies maimuțe și gorile pe cealaltă parte, după vaccin.

Un panou afișat în spatele prezentatorului programului Vesti News îl portretizează pe Unchiul Sam, o personificare națională a Statelor Unite ale Amercii, cu un mesaj similar.

Miza: câștigul financiar

În mod evident, la mijloc este vorba despre o întrecere a celor două state pentru o miză uriașă: distribuirea vaccinului pentru COVID-19, pe care lumea întreagă îl așteaptă cu nerăbdare.

Campania Rusiei, deși pare a fi o glumă lipsită de umor, are potențialul de a influența publicul din statele unde Kremlinul vrea să vândă vaccinul Sputnik V. Totuși, există și voci care susțin că scopul campaniei ar fi dezinformarea publicului occidental, care să-și piardă încrederea în mediul științific.

Un whistleblower cu care The Times a stat de vorbă susține că au fost vizate de campanie țări precum India și Brazilia, unde Rusia încearcă să își comercializeze propriul vaccin anti-COVID.

În orice caz, eforturile Rusiei de a discredita vaccinul Oxford sunt cel puțin curioase, dat fiind faptul că cele două se bazează aproape pe aceleași principii – cu o singură excepție: vaccinul Sputnik V folosește un adenovirus care infectează oamenii, în timp ce cel al Oxford folosește un adenovirus care infectează cimpanzeii.

Kremlinul neagă orice implicare

Cu toate că inclusiv presa rusă de stat s-a implicat în campania de dezinformare, Kremlinul neagă orice implicare în scandal: „Sugestia că statul rus poate desfășura orice fel de propagandă împotriva vaccinului Astrazeneca este în sine un exemplu de dezinformare”, a afirmat un purtător de cuvânt al ambasadei ruse.

În plus, oficialul susține că investigația The Times are scopul de a „discredita eforturile Rusiei în combaterea pandemiei, inclusiv a bunei cooperări pe care am stabilit-o cu Marea Britanie în acest domeniu”.

Totuși, amintim faptul că autoritățile britanice au descoperit, la jumătatea acestui an, un atac cibernetic asupra Universității Oxford, despre care se crede că ar fi aparținut unui grup de hackeri apropiat de Kremlin.

 

sursa foto: The Sun via The Times

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *