Rusia susține că NATO a pierdut în Ucraina. De ce nu e asta adevărat

Un oficial rus răspândește un nou scenariu propagandistic în contextul războiului din Ucraina: ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexander Grushko, susține că NATO a pierdut deja în țara invadată în februarie de Rusia.

Motivul invocat de oficial in interviul acordat TASS este așa-zisul proiect finanțat de statele occidentale în Ucraina, menit să promoveze sentimente anti-rusești, scrie Mediafax.

NATO a fost deja înfrântă în Ucraina. Această înfrângere este legată de prăbuşirea proiectului de transformare a Ucrainei în «anti-Rusia»”, a declarat Grushko.

Demitizarea propagandei ruse

Nu este prima oară când Moscova susține că Occidentul este de vină pentru rusofobia prezentă în Ucraina. În plus, și tema presupusei implicări a NATO, directă sau indirectă, în conflictul din Ucraina este o temă recurentă a propagandei ruse.

Așa cum explică și EUvsDisinfo în acest articol, făcut după ce Lavrov a declarat că Rusia este victima rusofobiei finanțate de Vest, nu există nicio dovadă ca vreunul dintre statele occidentale ar fi investit în cultivarea sentimentelor anti-ruse din Ucraina.

Mai mult, Rusia folosește rusofobia pentru a se portretiza ca o victimă, mai ales în situațiile în care este agresorul. De exemplu, după cazul Skripal – în care mai mulți oameni au fost otrăviți cu un neuroagent puternic, cunoscut ca Novichok, de doi cetățeni ruși, agenți GRU -, premierul britanic Theresa May l-a confruntat pe Vladimir Putin în timpul summitului G20. A urmat o campanie în presa finanțată de Kremlin în care Regatul Unit al Marii Britanii era descris drept „liderul unui lagăr rusofobic din Europa”, după ce statul va părăsi UE și își va căuta un nou rol la nivel european.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri