Rusia le interzice jurnaliștilor din „țări neprietenoase” să participe la Forumul Economic

Jurnaliștii care provin din țări pe care Rusia le consideră a fi „neprietenoase” nu vor participa la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg din acest an, fiind pentru prima dată când Moscova interzice accesul reporterilor străini la acest eveniment. Evenimentul este considerat a fi similar Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția.

Interdicția a fost anunțată sâmbătă, cu aproape o săptămână înainte ca evenimentul să aibă loc. Ea survine într-o perioadă tensionată între Rusia și țările occidentale, din cauza invaziei din Ucraina.

„S-a decis să nu se acrediteze de această dată instituții media din țări neprietenoase la SPIEF [abrevierea pentru Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg – n.r.]”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenția de presă de stat Tass, conform Voice of America.

Peskov a mai adăugat că „interesul pentru SPIEF este întotdeauna mare, toți ceilalți jurnaliști vor lucra la fața locului”.

Lista de „țări neprietenoase” este compusă din cele care au sancționat Rusia din cauza războiului din Ucraina. Lista a fost aprobată de guvern în luna martie a anului 2022 și include, printre multe altele, toate statele UE, Marea Britanie și SUA.

Unele instituții media occidentale au primit acreditare pentru SPIEF, dar ulterior aceasta a fost retrasă. Acesta a fost cazul biroului Reuters din Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *