Rusia își cere vaccinul înapoi din Slovacia, la pachet cu acuzații de fake news pentru analiza compoziției serului Sputnik V
Sute de mii de doze din vaccinul Sputnik V produs în Rusia se vor întoarce la sursă după ce Slovacia a intrat în conflict cu statul post-sovietic pe subiectul compoziției acestuia.
După ce a publicat un studiu de evaluare a vaccinului din partea agenţiei de reglementare naționale(SUKL), Slovacia a fost acuzată de fake news de către către reprezentații Fondului de Investiții Directe al Rusiei, solicitând analizarea unor doze de către laboratoarele creditate ale UE și returnarea celorlalte loturi de vaccin.
Slovacia a negociat cu Rusia importarea a 200.000 de doze de vaccin Sputnik V pentru luna martie, dar în lipsa unei autorizații oficiale a Agenției Europene pentru Medicamente, oficialii Ministerului Sănătății slovac au solicitat agenției naționale pentru control o analiză a vaccinului înainte de a-l trimite către utilizare.
Analiza arată ca loturile primite de Slovacia prezintă caracteristici diferite de cele utilizate în studiile publicate în jurnalul medical The Lancet, potrivit Reuters.
Fondul rus de investiții directe a negat acest acuzații, invocând faptul că informația este un fake news iar analizele nu au fost efectuate într-un laborator special certificat, sabotând astfel campania de vaccinare rusă și încălcând contractul încheiat între cele două state.
Igor Matovic, premierul aflat la guvernarea Slovaciei la momentul încheierii contractului, și-a dat demisia în urma presiunilor izbucnite din criza politică, după dezvăluirea un acord secret încheiat de Slovacia pentru a achiziționa 2 milioane de doze de vaccin rusesc Sputnik V. Nu au mai fost realizate alte transporturi de la lotul inițial de 200.000.
„„RDIF … a trimis o scrisoare pe 6 aprilie 2021 prin care solicita returnarea vaccinului din cauza unor încălcări multiple ale contractului, astfel încât să poată fi utilizat în alte țări. Toate loturile Sputnik V sunt de aceeași calitate și sunt supuse unui control riguros al calității la Institutul Gamaleya”, este mesajul publicat pe pagina oficială de Twitter a vaccinului.
Însă Agenția de Medicamente din Slovacia reamintește că multe dintre datele care susțin studiul clinic desfășurat pentru Sputnik V nu au fost făcute publice de Moscova. Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) va lansa o investigaţie săptămâna viitoare pentru a stabili dacă testele clinice efectuate pentru vaccinul Sputnik V s-au încadrat în standardele etice şi ştiinţifice GCP(Good Clinical Practice). Reuters a publicat anterior informații potrivit cărora persoanelor care au luat parte la procesele de testare li s-a impus acest lucru de către de superiori.
Articole asemănătoare
Algoritmul Facebook amplifică dezinformarea despre schimbările climatice
Facebook ia în calcul o schimbare majoră la una din aplicațiile de mesagerie
Dacă va convinge agenții de publicitate, Threads ar putea genera miliarde de dolari pentru Meta
Ce este un NFT și de ce este văzut cu scepticism?
Comisia UE reunește un grup de experți în dezinformare pentru a construi un cadru standardizat pentru profesori