Rusia interzice patru videclipuri jurnalistice despre conflictul din Cecenia

Instanța a afirmat că videoclipurile „facilitează desfășurarea de activități ilegale” și ar putea avea „consecințe sociale, economice și de altă natură” negative.

Un tribunal din orașul Nalchik din Caucazul de Nord a interzis patru videoclipuri de arhivă ale agenției de știri Associated Press (AP), despe războaiele din Cecenia din anii 1990 și 2000, pentru că „fac propaganda cruzimii”, anunță Radio Europa Liberă. Unul dintre videoclipurile interzise în 27 decembrie arată soldați ruși ținuți prizonieri de luptătorii ceceni în 1995.

În primul videoclip, care a fost vizionat de peste două milioane de ori, un ofițer rus spune că a fost tratat surprinzător de bine și critică tacticile ruse din război:

Un alt videoclip, tot din 1995, arată rezultatele atacurilor rusești asupra orașelor cecene Groznîi, Argun și Șali:

Instanța rusă a afirmat că videoclipurile „facilitează desfășurarea de activități ilegale”, ar putea avea „consecințe sociale, economice și de altă natură” negative și ar  încălca „dreptul cetățenilor de a trăi într-un stat bazat pe lege, garantat de constituție.”

Rusia a purtat două războaie împotriva separatiștilor din Cecenia. Primul a început în decembrie 1994 și a durat până în august 1996 și s-a încheiat cu un acord de pace, care i-a lăsat republicii cecene un grad considerabil de autonomie. Al doilea război cecen a început în august 1999 și s-a încheiat oficial când Rusia a declarat sfârșitul „operațiunii antiteroriste” din republică, în aprilie 2009. Conflictele au produs zeci de mii de victime civile și sute de mii de persoane strămutate.

Foto: Evstafiev, Wikimedia Commons, CC BY-SA