
Rusia amendează laureatul Premiului Nobel pentru Pace și publicația sa pentru „abuzarea libertății presei”
La nici o lună de când editorul-șef al Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, a primit Premiul Nobel pentru Pace 2021 alături de jurnalista filipineză Maria Ressa, Rusia îl lovește pe el și pe publicația sa cu amenzi de 132.000 de ruble, echivalentul a 1.820 de dolari americani.
Un tribunal de la Moscova a decis, miercuri, să amendeze atât Novaya Gazeta, cât și Muratov, pentru că nu au dezvăluit statutul „agenților străini” menționați în articolele ziarului, conform site-ului rusesc Meduza.
Reprezentanții echipei juridice a publicației au afirmat că acuzațiile au fost întocmite pe baza unor articole despre Fundația Anticorupție a lui Alexei Navalnîi și despre Alianța Medicilor, un sindicat care anterior avusese legătură cu politicianul anti-corupție.
Instanța s-a pronunțat cu privire la șase protocoale administrative împotriva publicației și a redactorului-șef al acesteia în temeiul secțiunii 2.1 din Codul administrativ Articolul 13.15 – care reglementează abuzul libertății de informare în masă.
În plus, procesul s-a desfășurat fără ca publicația să aibă măcar dreptul de a se apără în instanță, întrucât echipa Novaya Gazeta nu a fost anunțată de audierea la tribunal.
După ce Dmitri Muratov a fost premiat cu Nobelul pentru Pace pentru eforturile sale jurnalistice în Rusia, președintele Vladimir Putin a afirmat că distincția primită nu l-ar „proteja” pe Muratov. Întrebat dacă Muratov se află în pericol de a fi etichetat negativ de statul rus, liderul de la Kremlin a afirmat: „Dacă nu încalcă legea rusă și nu există niciun motiv să-l declare «agent străin», atunci asta nu se va întâmpla”.
Articole asemănătoare
Un documentar HBO despre QAnon sugerează că liderul mișcării ar fi fiul patronului 8chan
Dacă va convinge agenții de publicitate, Threads ar putea genera miliarde de dolari pentru Meta
Facebook adaugă o limită de redirecționare a mesajelor de pe Messenger pentru a reduce dezinformarea
Cel mai urmărit canal de YouTube din România are conținut în engleză
Facebook a închis mai multe pagini, cu doar câteva zile înainte de alegerile din Bangladesh