Rusia a folosit imagini dintr-un serial pentru a ”dovedi” înscenarea masacrului de la Bucha
Dovedirea unei așa-zise înscenări cu o altă înscenare: Rusia a prezentat ”dovezi” cum că Ucraina a pus în scenă masacrul de la Bucha – numai că imaginile prezentate de Moscova sunt dintr-un serial rusesc.
Postul TV pro-Kremlin Russia24 a difuzat, pe 7 aprilie cel mai probabil, un videoclip care ar dovedi că Ucraina a orchestrat morțile din orașul Bucha. Filmarea arată niște bărbați în uniforme militare care pregătesc un manechin pentru a arăta ca un cadavru, conform Libertatea, citată de Adevarul.
„Aşa merg pregătirile pentru teatru ostilităţilor din Ucraina. După cum puteţi vedea, este destul de simplu: doi oameni în uniformă militară înfăşoară cu grijă manechinul cu bandă adezivă, pentru a-l prezenta apoi drept cadavru. Acest lucru nu este surprinzător. Zeci de falsuri cu manechine similare apar în mod regulat pe canalele Telegram din Ucraina”, afirma prezentatorul pe fundalul imaginilor.
O voce din filmare, probabil a celui care înregistrează, spune că manechinul „va zbura de la fereastră, săracul”.
Rusia înscenează înscenarea
Veridicitatea informațiilor prezentate de postul rus a fost pusă la îndoială de regizoarea Nadejda Kolobaeva, care susține că imaginile sunt din timpul pregătirilor pentru serialul ei. Conform acesteia, clipul a fost surprins în legiunea rusă Leningrad.
„Pe 20 martie, am filmat o cădere de la o fereastră pentru seria noastră din Vsevolozhsk, iar acesta este coordonatorul nostru de cascadorii cu un asistent care îl pregăteşte pe manechinul Albertik pentru filmări”, a scris Nadejda Kolobaeva pe Facebook.
Deși numele serialului nu a fost încă făcut public, regizoarea a afirmat că show-ul a fost comandat de un alt canal de stat, care este, la rândul său, „implicat în aceeaşi propagandă”.
Numeroase publicații au confirmat că cadravele ucrainenilor au apărut pe străzile din Bucha imediat după ce forțele ruse au ocupat orașul. Un astfel de material a fost pubicat de New York Times, care a confirmat, prin compararea imaginilor din satelit, că uciderea civililor a avut loc în timpul ocupației ruse.
Articole asemănătoare
De ce n-ar trebui să ne lăsăm influențați de investițiile Facebook în presă
Trei ani de GDPR. British Airways a primit cea mai mare amendă, în valoare de 211,7 milioane de euro
Elon Musk, reacție deplasată la adresa Kamalei Harris, după tentativă de asasinat a lui Trump
Luna Europeană a Securității Cibernetice: 7 metode de fraudare online. Cum le poți detecta
Editiadedimineata: Cum arătau și ce presupuneau carantinele de altădată. O istorie cu demonizări și tensiuni rasiale