Rusia a comis 243 de crime împotriva presei și a jurnaliștilor în două luni de război în Ucraina
Crimele comise de forțele ruse în avansul lor în Ucraina au fost profund documentate de instituții internaționale și organizații media din întreaga lume, începând cu bombardarea infrastructurii civile și până la masacrele comise în zonele ocupate.
Însă un raport al Institutul de informare în masă arată că Rusia se face vinovată și de 243 de crime împotriva jurnaliștilor și a presei, în cele două luni de război în Ucraina.
Până pe 24 aprilie, au fost înregistrate opt cazuri de jurnaliști capturați și răpiți de ruși, dar și șapte decese. În plus, nouă jurnaliști au fost răniți în timp ce își îndeplineau datoria profesională, în timp ce alți 15 sunt dați dispăruți – dintre care cel puțin 14 se aflau în Mariupol.
Amenințări din Rusia pentru jurnaliștii ucraineni
Lista crimelor rusești include, totodată, vizarea cu armamament greu a turnurilor de televiziune și birourile instituțiilor media, oprirea transmisiunilor ucrainene, blocarea accesului la site-urile ucrainene în Rusia și zonele ocupate, atacurile cibernetice asupra instituțiilor media din Ucraina, dar și amenințarea și hărțuirea jurnaliștilor.
În cele două luni de război, cel puțin 106 instituții media regionale au fost forțate să își înceteze activitatea, fie din cauza amenințărilor din partea ocupanților ruși, fie din cauza eforturilor ocupanților de a incapacita transmiterea de informații.
Cele mai multe amenițări la adresa lucrătorilor media au fost trimiste prin intermediul serviciului rusesc Mail.ru. Printre amenințările primite de jurnaliști se numără interogatoriul, tortura și încarcerarea. Nici amenințările cu moartea nu au lipsit.
Articole asemănătoare
China ar fi făcut lobby ca UE să modifice un raport despre campaniile sale de dezinformare
Dispariția lui Khashoggi, repercursiuni și în mediul privat. Mai mulți directori de companii iau atitudine
De ce este publicul atras de știrile despre mistere
Băsescu, o nouă postare virulentă la adresa guvernării PSD
Bitdefender, predicții pentru 2020: atacurile cibernetice vor fi mai sofisticate, știrile false ar putea afecta alegerile din SUA